Bećirović je naglasio da njegova prva posjeta inostranstvu ima simbolični i strateški značaj.      Foto: AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je radni sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u sjedištu NATO-a u Briselu.

Bećirović je naglasio da njegova prva posjeta inostranstvu ima simbolični i strateški značaj, uz poruku da će Bosna i Hercegovina sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO-u.

"Odlučio sam da moja prva zvanična posjeta inozemstvu bude upravo ovdje u Briselu, sjedištu NATO-a. Moja posjeta Briselu osim simobilčkog ima i praktični značaj. Učinit ću sve što je u mojoj moći da Bosna i Hercegovina što prije uđe u NATO i Evropsku uniju, to su naši strateški ciljevi. Nakon današnjeg sastanka sa prvim čovjekom vojne alijanse na svijetu, generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, imam pozitivne i ohrabrujuće vijesti za sve ljude u našoj zemlji: Bosna i Hercegovina nije sama i ona nezaustavljivo ide u NATO. Danas sam rekao generalnom sekretaru NATO-a da ću učiniti sve u skladu sa mojim ovlaštenjima kako bi Bosna i Hercegovina što prije postala članica NATO-a", kazao je Bećirović u videoporuci nakon sastanka.

"Od krucijalne je važnosti stav NATO-a da je sigurnost naše države neodvojiva od sigurnosti NATO-a i da ćemo imati konkretnu političku i praktičnu podršku. Na današnjem sastanku sam inicirao i novi pristup intenziviranju NATO integracije Bosne i Hercegovine i zato sam prvom čovjeku NATO-a predložio da zajednički osmislimo mapu puta prema kojom bi se Bosna i Hercegovina što prije mogla naći u članstvu NATO-a, i to u što kraćem roku", rekao je Bećirović.

Naglasio je da potpuno nova geopolitička situacija traži od NATO-a i od BiH da budu brži, efikasniji i konkretniji.

"Promjena evropske sigurnosne arhitekture ne trpi više nikakvo odugovlačenje. Predstojeći samit NATO-a u Litvaniji biće još jedna prilika da se ukaže na značaj dinamiziranja puta Bosne i Hercegovine u NATO. Također, uputio sam i poziv generalnom sekretaru NATO-a Stoltenbergu da ubrzo posjeti našu zemlju. Da zaključim, Bosna i Hercegovina pripada NATO-u, to je mirna luka za sve naše ljude koji žele trajni mir i sigurnost. Nakon ovog sastanka još čvršće vjerujem u euroatlantsku budućnost naše domovine Bosne i Hercegovine."

TRT Balkan / agencije