Senatorica Shaheen je najavila da će se i dalje snažno zalagati za dodatni američki angažman u Bosni i Hercegovini, kao i na Zapadnom Balkanu.     Foto: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa senatoricom i predsjedavajućom Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u Odboru za vanjskopolitičke odnose u Senatu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Jeanne Shaheen u okviru Minhenske sigurnosne konferencije.

Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj pomoći Sjedinjenih Američkih Država nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Također, ukazao je na važnost prijedloga Zakona o demokratiji i prosperitetu na Zapadnom Balkanu, koji je senatorica Shaheen podnijela sa senatorom Rogerom Wickerom Bećirović je naglasio da to predstavlja konkretnu podršku bh. ekonomiji, reformama i sankcijama za korupciju.

Oni su ocijenili važnim da se na predstojećem sastanku Evropskog vijeća donese odluka za otpočinjanje pristupnih pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Bećirović je istakao da bi to bio konkretni podstrek ka sprovođenju reformskih procesa bitnih za nastavak demokratizacije države Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su konstatirali da ruski uticaj predstavlja prijetnju za sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine kao države aspiranta za članstvo u NATO. Senatorica Shaheen je najavila da će se i dalje snažno zalagati za dodatni američki angažman u Bosni i Hercegovini, kao i na Zapadnom Balkanu.

Američka senatorica Shaheen važi za jednu od najboljih poznavateljica prilika u Bosni i Hercegovini, a kao predsjedavajuća Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u Odboru za vanjskopolitičke odnose u Senatu SAD-a drži fokus na Bosnu i Hercegovinu, koju često i posjećuje. Ona je u oktobru prošle godine posjetila i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

TRT Balkan / agencije