Bećirović je podsjetio i na Memorandum o saradnji Sarajeva i Rima koji je gradonačelnik Rima potpisao s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.     Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović tokom zvanične posjete Republici Italiji održao je sastanak sa gradonačelnikom Rima Robertom Gualtierijem kome je zahvalio na podršci državi BiH i glavnom gradu Sarajevu.

Kako je saopšteno iz Bećirovićevog kabineta on je naglasio da je važno graditi mostove prijateljstva Bosne i Hercegovine i Italije.

Bećirović je ukazao na važnost svestrane saradnje Republike Italije i BiH, a posebno u oblasti obrazovanja, kulture, nauke i sporta. Sagovornici su podvukli važnost izgradnje Muzeja moderne umjetnosti ''Ars Aevi'', koji je osmislio međunarodno priznati italijanski arhitekt Renzo Piano, a koji predstavlja jedan od najznačajnijih projekata u oblasti kulture dvije države.

Tokom razgovora, Bećirović je ocijenio da veoma dobra saradnja glavnih gradova značajno doprinosi ukupnim odnosima BiH i Republike Italije.

Posebno je istakao značajnu saradnju Sarajeva i Rima u oblasti kulture i turizma. Bećirović je podsjetio i na Memorandum o saradnji Sarajeva i Rima koji je gradonačelnik Rima potpisao s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, a koji će dodatno doprinijeti konkretnim projektima i planovima dva evropska glavna grada.

„Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović istakao je značaj međugradske i regionalne saradnje bosanskohercegovačkih lokalnih sredina s italijanskim gradovima. Geografsku blizinu i veoma razvijene odnose dvije države treba upotpuniti novim sadržajima, na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine i prijateljske Italije“, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri je iskazao spremnost za intenziviranje saradnje glavnih gradova Rima i Sarajeva. Gradonačelnik Rima je rekao da sa zadovoljstvom prati dostignuća Sarajeva u oblasti kulture i umjetnosti, te je istakao sve značajnije prisustvo italijanskih umjetnika i institucija u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

TRT Balkan / agencije