Član Predsjedništva BiH Bećirović je rekao da BiH i Njemačka obilježavaju 30 godina diplomatske saradnje.      Foto: predsjednistvobih.ba / Photo: predsjedništvobih.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je delegaciju Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga.

Bećirović je na početku susreta iskazao zadovoljstvo posjetom njemačke parlamentarne delegacije, kao i kontinuiranim interesom Njemačke za produbljivanje saradnje dvije zemlje.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je rekao da Bosna i Hercegovina i Njemačka obilježavaju 30 godina diplomatske saradnje i da su bilateralni odnosi veoma dobri i imaju trend poboljšanja.

"Spomenuo je rezoluciju njemačkog Bundestaga iz prošle godine pod nazivom 'Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti', a koja dodatno doprinosi unapređenju odnosa dvije zemlje", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Bećirović je rekao i da je važna odluka njemačkog Bundestaga o odobravanju učešća njemačkih vojnika u sklopu misije EUFOR Althea u BiH i izražena je zahvalnost Njemačkoj i na angažmanu u oblasti deminiranja u BiH, ali i na velikoj ekonomskoj pomoći BiH.

Istaknuta je važnost parlamentarne saradnje Bosne i Hercegovine i Njemačke, a članovi Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga su iskazali interes da nastave intenzivnu i dobru parlamentarnu saradnju i ubuduće. Kako je rečeno, razlog njihove posjete je da podrže što skorije formiranje Grupe prijateljstva i u Parlamentu BiH i nastavak dobre saradnje.

Razgovarali su i o daljem putu BiH ka punopravnom članstvu u EU i izražena je zahvalnost podršci Njemačke u procesu dobijanja kandidatskog statusa.

Članovi Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga su čestitali BiH na dodjeli kandidatskog statusa za članstvo u EU i kazali da je potrebno intenzivno raditi na sticanju uslova za članstvo.

U ime predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, sastanku je prisustvovao savjetnik Boris Tučić, a u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

TRT Balkan / agencije