Sarrazin je rekao da će Njemačka nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i zemljama regije putem Berlinskog procesa.     Foto: AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je specijalnog izaslanika Vlade Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina.

Bećirović je, uz riječi dobrodošlice, izrazio zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosimа Bosne i Hercegovine i Njemačke, ocijenivši da su institucionalna saradnja i intenzitet posjeta na visokom nivou.

U saopštenju iz Predsjedništva BiH navodi se da je Bećirović ponovio zahvalnost za pozicioniranje Bosne i Hercegovine visoko na njemačkoj političkoj agendi po pitanju evropskih integracija. Ocijenio je da njemačka podrška reformskim i integracionim procesima u Bosni i Hercegovini ima izuzetnu važnost na bh. političkoj sceni.

"Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine, specijalni izaslanik Sarrazin je naglasio važnost fokusa djelovanja na provođenju reformi i ispunjenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije", navodi se u saopštenju.

Sarrazin je rekao da će Njemačka nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i zemljama regije putem Berlinskog procesa, s ciljem približavanja ovih zemalja Evropskoj uniji.

"Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je pozdravio angažman prijateljske Njemačke na evropskom putu Bosne i Hercegovine i zemalja regije. Istakao je važnost nastavka reformskog procesa u Bosni i Hercegovini i regionalne saradnje s ciljem ekonomskog napretka, usvajanja zelene agende, stabilnosti i prosperiteta, a koji su prioriteti i fokus djelovanja i zemljama Evropske unije", dodaje se u saopštenju.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Vanja Filipović.

TRT Balkan / agencije