Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poželio je dobrodošlicu šefici belgijske diplomacije Hadji Lahbib.     Foto: AA

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poželio je dobrodošlicu šefici belgijske diplomacije Hadji Lahbib, ocijenivši njenu posjetu Bosni i Hercegovini veoma značajnom za dalje jačanje bilateralnih odnosa i saradnje dvije zemlje, koji su dobri i bez otvorenih pitanja.

Iz njegovog kabineta je saopćeno da je Bećirović izrazio posebno zadovoljstvo informacijom koju je saopćila ministrica Lahbib, da će uskoro u Bosni i Hercegovini ponovno biti otvorena ambasada Kraljevine Belgije, što će, prema njegovom mišljenju, doprinijeti da dodatno budu ojačani odnosi dvije zemlje na političkom i ekonomskom planu, za šta ima puno prostora.

Navodeći pozitivan podatak da je u 2022. godini povećan obim trgovinske razmjene dvije zemlje i zabilježen značajan rast izvoza Bosne i Hercegovine u Kraljevinu Belgiju u odnosu na prethodnu godinu, član Predsjedništva BiH Bećirović smatra da ima dodatnog prostora za unapređenje saradnje, kako u ekonomskoj, tako i u drugim oblastima, posebno apostrofirajući turizam.

Istakao je da je, s ciljem unapređenja ekonomske i trgovinske saradnje Bosne i Hercegovine i Belgije, poželjno uspostavljanje institucionalne saradnje na stručno-tehničkom nivou, povezivanje privrednika dvije zemlje kroz međusobne posjete i sastanke, kao i promovisanje mogućnosti ulaganja u sektore i djelatnosti interesovanja potencijalnih investitora iz Belgije.

Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH Bećirović je rekao da je ohrabrujuća najava da će evropska perspektiva Bosne i Hercegovine i cijelog Zapadnog Balkana ostati u agendi i fokusu tokom belgijskog predsjedavanja Vijećem EU u prvoj polovini 2024. godine.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina želi da ubrza svoj evropski put i da je zato potrebno početi ozbiljnije provoditi reforme.

Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Belgije Lahbib rekla je da njena zemlja u potpunosti podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i da je spremna pomoći u procesu njene integracije u EU.

I ona smatra da je veoma važno da Bosna i Hercegovina nastavi sa reformama na evropskom putu i ispunjavanjem 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

U ime predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, sastanku je prisustvovao savjetnik Dragan Vuković, a u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, savjetnik Slaven Kovačević.

TRT Balkan / agencije