Bećirović je rekao da Italija igra važnu ulogu u promoviranju stabilnosti i prosperiteta u regionu, te pruža značajnu podršku državi Bosni i Hercegovini u njenim reformskim procesima.            Foto: AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzom Fontanom tokom zvanične posjete Rimu.

Tokom razgovora, Bećirović i Fontana istakli su da su odnosi Bosne i Hercegovine i Italije vrlo dobri i prijateljski. Konstatirano je da postoji dodatni prostor za dalje unapređenje odnosa u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja, povezivanja gradova i regija, u zajedničkom djelovanju kroz međunarodne organizacije i podsticanje neposrednih kontakata građana dvije države.

Bećirović je istakao važnost jačanja odnosa Bosne i Hercegovine s Republikom Italijom, članicom i državom osnivačem Evropske unije i NATO-a. Također, Italija je članica niza regionalnih inicijativa, poput Jadransko-jonske inicijative, Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), Srednjoevropske inicijative (CEI).

Bećirović je rekao da Italija igra važnu ulogu u promoviranju stabilnosti i prosperiteta u regionu, te pruža značajnu podršku državi Bosni i Hercegovini u njenim reformskim procesima, kao i evropskim i evroatlantskim integracijama, navedeno je u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Njena predanost regionalnoj saradnji i bilateralnim odnosima doprinosi jačanju mira i sigurnosti, kao i ekonomskom razvoju cijele regije. Također, Bećirović je predložio Fontani da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Fontana je istakao da se Italija posebno zalaže za promoviranje evropskih i evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, pružajući tehničku i savjetodavnu pomoć u procesu reformi. Rekao je da su italijanski parlamentarci dobro informirani o izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina i da su spremni doprinijeti jačanju saradnje dvije države.

Bećirović je izrazio zadovoljstvo što je ovo drugi put da u Rimu razgovara s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Italije, jer je prije 11 godina imao razgovor s predsjednicom Laurom Boldrini kao predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Italije. Tom prilikom je naglasio značaj uloge parlamentarne diplomatije u jačanju veza dvije države, zaključili su iz Predsjedništva BiH.

TRT Balkan / agencije