Bećirović je dodao da su cijeli demokratski svijet, među kojima i Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, osudili agresiju na Ukrajinu i opravdano uveli sankcije Ruskoj Federaciji.     Foto: Predsjedništvo BiH

Povodom prve godišnjice agresije Rusije na Ukrajinu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović snažno je osudio politiku Vladimira Putina, pozvao na okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu, upostavu mira i poštovanje međunarodnog prava.

"Kao član Predsjedništva BiH, još jednom osuđujem rusku agresiju na Ukrajinu. Mi u Bosni i Hercegovini dobro znamo šta donosi agresija i rat i koliko je važan mir. Predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i narodu suverene i nezavisne Ukrajine želim pružiti otvorenu podršku u ovim teškim trenucima za njihovu zemlju. Bosna i Hercegovina se zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom solidariše s ukrajinskim narodom u borbi za slobodu", poručio je Bećirović.

Podsjetio je kako su od 24. februara prošle godine do danas u Ukrajini ubijene desetine hiljada ljudi, među kojima je veliki broj civila te kako su razoreni brojni gradovi i mjesta širom zemlje.

"Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je i humanitarnu krizu, a milioni Ukrajinaca morali su napustiti svoje domove. Brutalna agresija na Ukrajinu izazvala je ogromne geopolitičke promjene na globalnoj sceni te utjecala i na zbivanja u Bosni i Hercegovini", navedeno je u saopćenju.

Bećirović je dodao da su cijeli demokratski svijet, među kojima i Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, osudili agresiju na Ukrajinu i opravdano uveli sankcije Ruskoj Federaciji.

"Mi pripadamo tom slobodnom svijetu i zato se potpuno ograđujemo od dodjele odlikovanja koje je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik dodijelio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Stav države Bosne i Hercegovine je jasan: poštujemo i podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine i osuđujemo napad Ruske Federacije na Ukrajinu i flagrantne povrede međunarodnog prava. Bosna i Hercegovina mora nastaviti insistirati na poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava, Povelje UN-a i osnovnih principa međunarodnih odnosa usmjerenih prema drugoj državi", navodi se u poruci člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića povodom godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

TRT Balkan / agencije