Mattarella je poručio da je Bosna i Hercegovina država od velike važnosti za Italiju i Evropu, i da je ta država ključna za mir i stabilnost Jugoistočne Evrope.    Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom u okviru zvanične posjete Republici Italiji.

Bećirović je primljen uz najviše državne i vojne počasti u palati Kvirinale u Rimu, službenoj rezidenciji italijanskog predsjednika.

Riječ je o prvoj zvaničnoj posjeti Republici Italiji predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon 17 godina.

Bećirović je predsjednika Republike Italije upoznao s opasnim antidejtonskim pokušajima organa vlasti bh. entiteta RS kojim direktno ugrožavaju mirovni proces i državu Bosnu i Hercegovinu.

Rekao je da neće biti nikakvog “mirnog razdruživanja”, kao ni bilo kakvog razdruživanja u Bosni i Hercegovini. Država Bosna i Hercegovina nije nastala udruživanjem entiteta, to je država koja ima dugi kontinuitet svog postojanja. Bosnu i Hercegovinu će braniti legalni organi države Bosne i Hercegovine, zajedno sa saveznicima.

Tokom sadržajnog razgovora, Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Republike Italije Bosni i Hercegovini u procesima evropskih i evroatlantskih integracija. Naglasio je da posebno cijeni napore Republike Italije u isticanju važnosti proširenja EU.

Predsjednik Italije Sergio Mattarella je rekao da će Italija i u narednom periodu podsticati evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Mattarella je poručio da je Bosna i Hercegovina država od velike važnosti za Italiju i Evropu, i da je ta država ključna za mir i stabilnost Jugoistočne Evrope. Također je iskazao čvrstu podršku Republike Italije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su konstatirali da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Italije veoma prijateljski i bez otvorenih pitanja. Naglašeno je da dobri politički i ekonomski odnosi predstavljaju izuzetnu priliku za dalje unapređenje saradnje dvije države.

Bećirović je istakao da su dobri ekonomski odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Italije, ali da Bosna i Hercegovina ima veliki interes za dalje jačanje ekonomskih odnosa. Italija je jedan od glavnih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine. 2023. godini izvoz u Italiju iznosio je 1,4 milijarde KM, a uvoz je u istom periodu iznosio 3,8 milijardi KM ukupne vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine i Italije. Postoji dodatni prostor za unaprjeđenje vanjskotrgovinske razmjene dvije države u narednom periodu, navodi se.

Tokom razgovora, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bećirović izrazio je posebnu zahvalnost predsjedniku Mattarelli za kontinuiranu podršku u procesu usvajanja Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Istakao je da je veoma važno za Bosnu i Hercegovinu da je Italija bila kosponzor Rezolucije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović uputio je poziv predsjedniku Italije Sergiou Mattarelli da zvanično posjeti Bosnu i Hercegovinu. Ova posjeta bila bi dodatni korak ka daljnjem jačanju političkih i ekonomskih veza dvije države.

TRT Balkan / agencije