Na sastanku se govorilo i o potrebi ratificiranja ranije potpisanih sporazuma s ciljem unapređenja ekonomskih odnosa između BiH i Republike Turkiye.            Foto: AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Denis Bećirović razgovarao je u četvrtak s ambasadorom Republike Turkiye u BiH Sadikom Baburom Girginom o bilateralnim odnosima dvije države i trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Girgin poručio je da Republika Turkiye sa svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenici i s tim u vezi prihvata odluke međunarodnih sudova, bez potrebe za dodatnim zakonom.

Ambasador Girgin je naglasio da pored snažne podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosni i Hercegovini, Republika Turkiye snažno podržava i euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

Bećirović je rekao da je jedan od dva strateška cilja Bosne i Hercegovine članstvo u NATO-u, a da Republika Turkiye kao regionalna sila i veoma važna članica NATO-a, može nastaviti pružati pomoć da BiH što prije postane punopravna članica NATO-a.

Bećirović i Girgin konstatirali su da dvije zemlje imaju tradicionalno dobre političke odnose, bez otvorenih bilateralnih pitanja. Bećirović je rekao da je dugoročni interes Bosne i Hercegovine da svestrano unapređuje odnose sa ovom prijateljskom zemljom s kojom su dobri bilateralni odnosi od velikog značaja.

Na sastanku se govorilo i o potrebi ratificiranja ranije potpisanih sporazuma s ciljem unapređenja ekonomskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turkiye.

TRT Balkan / agencije