Pozvao je na okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu.      Foto: AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je povodom druge godišnjice od početka agresije Ruske Federacije na Ukrajinu ponovo podvukao podršku ukrajinskoj borbi za slobodu, osudio rusko flagrantno kršenje međunarodnog prava, te pozvao na okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu,

"Već dvije godine traje agresija Ruske Federacije na nezavisnu i suverenu Ukrajinu. Pune dvije godine principijelno podržavam pravo na samoodbranu Ukrajine, odnosno njeno pravo da brani nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. Za Bosnu i Hercegovinu je izuzetno važno da se u teškim vremenima nalazi 'rame uz rame' sa zemljama slobodnog svijeta u osudi otvorene ruske agresije na nezavisnu državu Ukrajinu, punopravnu članicu Ujedinjenih nacija", kazao je Bećirović.

Smatra da je veoma važno da se Bosna i Hercegovina, zajedno s drugim demokratskim zemljama, na međunarodnom planu, pridružuje diplomatskim akcijama kojima se pokazuje solidarnost s Ukrajinom, a Ruska Federacija osuđuje za nepoštivanje međunarodnog prava.

"Posebno treba istaći pozitivnu činjenicu da je Bosna i Hercegovina u 2023. stoprocentno uskladila vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. To je najbolji odgovor proruskim trabantima u našoj državi. Država Bosna i Hercegovina će nastaviti insistirati na poštivanju osnovnih principa međunarodnog prava sadržanih u Povelji UN-a, Deklaraciji iz 1970. godine i drugim relevantnim međunarodnim ugovorima, a kojima se normiraju temeljna prava i dužnosti država u međunarodnim odnosima", pojasnio je Bećirović.

Istakao je da ruska agresija na Ukrajinu i promijenjene geopolitičke okolnosti jasno determiniraju da je ubrzano integriranje države Bosne i Hercegovine u EU i NATO najefikasniji način za sprečavanje destabilizacije regije Zapadnog Balkana.

"U tom kontekstu od velike važnosti je da Evropsko vijeće u martu ove godine donese odluku o otvaranju pregovora Bosne i Hercegovine s EU", navodi se u izjavi člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

TRT Balkan / agencije