Bećirović - Al Ghanim: Odnosi BiH i Katara se učvršćuju i unapređuju

Bećirović - Al Ghanim: Odnosi BiH i Katara se učvršćuju i unapređuju

Tokom razgovora, posebno je naglašen značaj jačanja saradnje olimpijskih komiteta dvije države.
Tokom razgovora iskazan je interes za intenziviranje saradnje u oblasti namjenske industrije.       Foto: AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ministrom vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ghanemom bin Shaheenom bin Ghanemom Al Ghanimom.

Sastanku je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim zahvalio se Bećiroviću na prijemu i istakao važnost jačanja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Katara.

Bećirović je rekao da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Države Katar vrlo dobri i prijateljski, ali da je potrebno dodatno unaprijediti i ekonomske odnose s obzirom na brojne mogućnosti u oblasti robne razmjene.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je pozdravio odluku Katara koji je krajem 2019. liberalizirao vizni režim prema državljanima Bosne i Hercegovine, odnosno omogućio dobijanje besplatne vize na aerodromu pri ulasku u zemlju.

Al Ghanim je informisao člana Predsjedništva BiH o posjeti nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, gdje će se upoznati s realizacijom projekata u različitim oblastima koje finansira katarska vlada. Rekao je da Katar trenutno realizira vrijedne projekte u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora istaknuto je da se ove godine obilježavaju tri decenije od uspostave diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Države Katar, kao i da je u okviru dugogodišnje saradnje dvije zemlje, Katar i bilateralno i u okviru Organizacije islamske konferencije pružao podršku Bosni i Hercegovini u različitim oblastima.

Tokom razgovora iskazan je interes za intenziviranje saradnje u oblasti namjenske industrije, kao i kulture i sporta. Posebno je naglašen značaj jačanja saradnje olimpijskih komiteta dvije države.

Bećirović i Al Ghanim poručili su da će se dodatno učvrstiti dobra bilateralna saradnja koja je prisutna u kontinuitetu trideset godina. Između ostalog, sagovornici su konstatirali da je do sada realiziran veći broj posjeta na visokom i najvišem nivou, te da bi se sa takvom praksom trebalo nastaviti i u narednom periodu.

FENA