Američke letjelice vratile su se u bazu odmah po okončanju misije.     Foto: AA

Događaj je upriličen 8. januara, dan uoči obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske.

“Ova bilateralna obuka provodi se u sklopu naprednog stepena saradnje između dvije vojske koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti. Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje, te da će djelovati ukoliko neko pokuša da promijeni ovaj osnovni element Dejtona”, navodi se u saopćenju Ambasade SAD-a u BiH.

Obuka se sprovodila u sklopu aktivnosti Američkih oružanih snaga na razmjeni taktike, operativnih metoda i procedura s OSBiH, a misiju je podržavala i letjelica KC-135 Stratotanker koja je osiguravala dopunu goriva u zraku za letjelice F-16 iznad teritorije entiteta Republike Srpske.

“Bosna i Hercegovina ključni je partner SAD-a i ima zajednički cilj u osiguranju regionalne stabilnosti”, dodaje se iz američke ambasade u BiH.

Američke letjelice vratile su se u bazu odmah po okončanju misije.

Američki F-16 i ranije nadlijetali bh. nebom

Ovo nije prvi put da je Bosna i Hercegovina domaćin američkim lovcima F-16. Naime, u maju prošle godine američki bombarderi su obavili niske prelete iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova u znak partnerstva BiH i SAD-a.

Tim povodom, američki ambasador u BiH, Michael Murphy je poručio: “Ozbiljno mislimo kada kažemo da su Sjedinjene Američke Države pravi prijatelj i partner Bosne i Hercegovine. Prelet bombardera B-1B demonstracija je našeg trajnog partnerstva s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i naše čvrste predanosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.”

Inače, obilježavanja neustavnog dana entiteta RS počelo je 8. januara polaganjem vijenaca na nekoliko lokacija u Banjoj Luci, a dan kasnije, između ostalog, najavljen je i svečani defile na Trgu Krajine, u ovom bh. gradu.

TRT Balkan