Današnje aktivnosti OFAC usmjerene su isključivo na ova četiri pojedinca.         Foto: Getty

Američke vlasti sankcionisale su u ponedeljak četiri zvaničnika iz BiH: Željku Cvijanović, trenutnu članicu Predsjedništva BiH, Nenada Stevandića, predsjednika Narodne Skupštine RS, Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS i Miloša Bukejlovića, ministra pravde RS.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) uvela je sankcije navedenim zvaničnicima iz Republike Srpske zbog neustavnih i antidejtonskih akcija.

"Ovi lideri su direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona o Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH (KS BiH) proglašava neprimjenjivim u RS, čime se opstruira i prijeti implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma (DPA). Upravo ova akcija ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško stečeni mir utemeljen na Dejtonskom mirovnom sporazumu", navedeno je na stranici OFAC-a.

Iz OFAC-a su pojasnili da je predsjedavajući NSRS Nenad Stevandić javno pozvao na donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BIH te sazvao sjednicu na kojoj je svojim glasom podržao ovaj zakon. Njegov potpis i pečat predsjedavajućeg nalaze se ispod teksta Odluke.

Premijer RS-a Radovan Višković takođe je promovirao Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH nazivajući ga legitimnim odgovorom Ustavnom sudu BiH. Kao službena osoba, Višković je javno osuđivao Ustavni sud BiH za nedavno donesene odluke koje je smatrao nepovoljnim za RS.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović takođe se, prije usvajanja zakona, sastala s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom i potvrdila svoje apsolutno slaganje s njim u vezi s budućim odlukama. Cvijanovićeva je javno branila djelovanje nakon donošenja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Ona je 11. aprila 2022. godine uvrštena na listu sankcionisanih lica od strane Ujedinjenog Kraljevstva zbog podrivanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.

Kao ministar pravde RS Miloš Bukejlović takođe snosi odgovornost za izradu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Bukejlović je podržao zakon u svom izlaganju pred Narodnom skupštinom RS pozivajući istu da zakon usvoji zarad pokazivanja "jedinstva" RS-a.

Današnje aktivnosti OFAC usmjerene su isključivo na ova četiri pojedinca, a ne na institucije niti pozicije u vlasti koje predstavljaju i obnašaju.

TRT Balkan / agencije