Sastanku su prisustvovali i američki ambasador u BiH Michael Murphy i komandantica NATO štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.     Foto: AA

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem u službenu posjetu su primili delegaciju ambasadora vodećih partnerskih zemalja pri NATO-u, na čelu sa stalnom predstavnicom Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Julianne Smith.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, u delegaciji iz Brisela bili su i ambasadori zemalja pri NATO-u, Muriel Domenach iz Republike Francuske, Rudiger Koenig iz Savezne Republike Njemačke, David Quarrey iz Ujedinjenog Kraljevstva, Anita Nergaard iz Kraljevine Norveške i Francesco Talo, stalni predstavnik Republike Italije.

Sastanku su prisustvovali i američki ambasador u BiH Michael Murphy i komandantica NATO štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.

Sagovornici su razgovarali o saradnji Sjevernoatlantskog saveza (NATO) s Bosnom i Hercegovinom, njenom putu ka europskim i euroatlantskim integracijama te važnosti daljnje prisutnosti međunarodnih vojnih snaga u BiH. Razgovaralo se i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Evropi te utjecaju te situacije na Balkan i BiH.

Ministar Podžić se zahvalio na brojnim projektima podrške koju ove partnerske zemlje pružaju Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH. Istakao je da je ta podrška posebno važna u trenucima političkog nejedinstva i opstrukcija u samoj zemlji, koja se negativno odražavaju na izdvajanje neophodnih finansijskih sredstva za OSBiH. Podžić je izrazio nadu da će međusobna vojna saradnja postati još intenzivnija, kako kroz NATO-ovu inicijativu za izgradnju odbrambenih kapaciteta, koja podrazumijeva daljnji razvoj sposobnosti OSBiH, tako i kroz projekte na osnovu bilateralnih odnosa s partnerskim zemljama.

“Ohrabruje nas pojačani interes NATO-a za situaciju na Zapadnom Balkanu i u Bosni i Hercegovini, kao i razmatranje opcija dodatnog jačanja podrške Bosni i Hercegovini, uključujući borbu protiv terorizma i kibernetičkih prijetnji te izgradnju odbrambenih kapaciteta“, rekao je ministar Podžić te dodao:

“Posebno je važno predstojeće odlučivanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o nastavku misije EUFOR-a u BiH. Nadamo se da neće biti opstrukcija i zloupotrebe prava veta pojedinih stalnih članica. U tom su pogledu ohrabrujuće snažne poruke ključnih članica NATO-a, o opredijeljenosti da se u svakom eventualnom scenariju pronađe adekvatno rješenje za nastavak misije međunarodnih snaga u BiH.“

Sagovornici su se složili da je aktivna prisutnost snaga Evropske unije i NATO-a u regiji važna za očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine i Balkana. Ambasadorica Smith je istakla daljnju predanost SAD-a da pruži podršku Bosni i Hercegovini na svom euroatlantskom putu, za dobrobit svih njenih stanovnika, ali i cijele regije.

U službenom sastanku su učestvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane BiH za finansije i budžet Mišo Božičković, šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i ostali saradnici.

TRT Balkan / agencije