Kamaruddin se usredotočio na malezijske strategije za uključivanje Balkana.     Foto: AA

Odnosi Bosne i Hercegovine i Malezije imali su uspona i padova, a trenutna politika je da se odnosi ponovno aktiviraju. Bosna i Hercegovina ima potencijal kada je u pitanju sigurnost hrane i proizvodnja i to je nešto što može biti od koristi za obje zemlje, poručio je ambasador Malezije u Bosni i Hercegovini Raja Saifful Ridzuwan bin Raja Kamaruddin u Diplomatskom razgovoru na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

U okviru sesije “Shuttle Diplomacy Talks” u organizaciji IUS Balkan Studies Centre (BSC), drugi gost predavač u ponedjeljak je bio ambasador Malezije u Sarajevu Kamaruddin.

Ambasador je posjetio IUS te se obratio studentima ovog univerziteta te iznio kratku povijest malezijske vanjske politike čiji je cilj, kako je kazao, promocija i odbrana nacionalnih interesa na međunarodnom nivou.

Kamaruddin se usredotočio na malezijske strategije za uključivanje Balkana.

“Malezijska vanjska politika usmjerena je na praćenje i analiziranje regionalnih i globalnih zbivanja uz istovremeno podržavanje, zaštitu i promociju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa zemlje. Od svoje nezavisnosti 1957.godine, vanjska politika zemlje evoluirala je od nove nezavisne nacije usredotočene na Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, do bilateralnih sporazuma s drugim nezapadnim zemljama, poput Japana i Južne Koreje, uglavnom zato što su postale glavne svjetske sile nakon Drugog svjetskog rata. Nakon devedesetih godina prošlog stoljeća i agresije na Bosnu i Hercegovinu, država je proširila svoje prisustvo i na Zapadnom Balkanu”, rekao je ambasador Kamaruddin.

Nakon predavanja uslijedila je sesija pitanja i odgovora gdje su studenti i gosti imali priliku saznati više od ambasadora. Najvažnije pitanje odnosilo se na malezijsko prisustvo u Bosni i Hercegovini.

Kamaruddin je pojasnio da su odnosi dviju zemalja imali uspona i padova te da je trenutna politika da se odnosi ponovno aktiviraju, posebno u ekonomskom smislu, uvozom više bosanskohercegovačkih proizvoda u Maleziju.

“Bosna i Hercegovina ima potencijal kada je u pitanju sigurnost hrane i proizvodnja i to je nešto što može biti od koristi za obje zemlje”, istaknuo je Kamaruddin, napominjući da postoje neki sporazumi koje je potrebno potpisati s Vijećem ministara BiH, a koji bi doprinijeli plodnijoj saradnji.

TRT Balkan / agencije