Iz “BH UK Network“ navode da bh. zajednica igra važnu ulogu u povezivanju domovine Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.     Foto: Facebook/Bosnia UK Network

Ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Osman Topčagić i gradonačelnik regije West Midlandsa Andy Street posjetili su Bosansku kuću u Birminghamu.

Gosti su obišli novu zgradu, pogledali izložbu posvećenu djelovanju udruženja “BH UK Network“ te upoznali predstavnike bosanskohercegovačke, ukrajinske i sirijske zajednice, koji su kao i svaki dan imali aktivnosti u Bosanskoj kući.

Topčagić i Street razgovarali su sa polaznicima kurseva engleskog jezika za Ukrajince koje organizuje “BH UK Network“ i pridružili se Sirijskom bazaru koji je održan u dvorani Eveson u Bosanskoj kući.

“Kao ambasador Bosne i Hercegovine, veoma sam sretan što sam danas ovdje i upoznao gradonačelnika West Midlands Andy Streeta, a također i kolege iz 'BH UK Network'. Sretan sam što vidim da sarađuju sa lokalnim i regionalnim vlastima. Bosanska kuća također pruža podršku drugim nedavno pristiglim zajednicama. Za mene, kao ambasadora, to je još jedan kanal uspostavljanja dobrih veza između naše dvije zemlje, Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva”, kazao je Topčagić, objavio je “BH UK Network“.

Gradonačelnik Street rekao je da je Bosanska kuća divan resurs koji pruža podršku za oko 15.000 članova bh. zajednice u Velikoj Britaniji.

“To je također divan resurs koji koriste druge migrantske zajednice. Jutros smo se susreli sa ukrajinskim i sirijskim timovima ovdje u Bosanskoj kući i pokazali su nam neke od aktivnosti koje organiziraju za svoje zajednice, uključujući časove jezika, kao i programe zapošljavanja koji se također dešavaju ovdje”, kazao je Street.

Iz “BH UK Network“ navode da bh. zajednica igra važnu ulogu u povezivanju domovine Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.

Anes Cerić, izvršni direktor “BH UK Network“, istakao je da je u fokusu njihovog rada kreiranje mreže prijatelja od lokalnog do nacionalnog nivoa.

TRT Balkan / agencije