Podsjetio je da je primjetno kako je Srbija u velikom razvojnom zamahu.     Foto: AA

Ambasador Republike Turkiye u Srbiji Hami Aksoy izjavio je da su odnosi dvije zemlje na historijskom maksimumu i nastavljaju s razvojem.

Ambasador Aksoy je u razgovoru za Anadolu kazao da je Visoki savjet za saradnju Turkiye i Srbije donio dodatni zamah u jačanju odnosa dvije zemlje.

"Odnosi Turkiye i Srbije su na najvišoj tački u historiji. Prošle godine je predsjednik Vučić (Aleksandar op.a.) rekao da su naši odnosi u svom zlatnom dobu, a oni posljednjih godina napreduju u svim oblastima", rekao je Aksoy.

Podsjećajući na sastanak predsjednika Turkiye i Srbije, Recepa Tayyipa Erdogana i Aleksandra Vučića 20. augusta u Mađarskoj, Aksoy je rekao da je srbijanski predsjednik tom prilikom pozvao svog turskog kolegu u posjetu Beogradu.

"Tom prilikom želimo održati četvrtu sjednicu Visokog savjeta za saradnju Turkiye i Srbije, a tim sastancima postavljamo pravne temelje naših odnosa", pojasnio je Aksoy, dodavši da pomenuti savjet razvoju međudržavnih odnosa doprinosi kroz brojne potpisane sporazume o saradnji u oblasti ekonomiije, kulture, zdravstva, nauke i informacionih tehnologija.

Ogroman interes za turskim jezikom

Ambasador Aksoy je podsjetio da je kurseve turskog Instituta "Yunus Emre", koji u Srbiji djeluje od 2015. godine, pohađalo 3.500 polaznika, kazavši da je interes za učenje turskog jezika u ovoj zemlji ogroman što im pričinjava zadovoljstvo, a kako je kazao, svjestan je da su turske serije u ovoj zemlji u tom smislu napravile veliki efekat.

Kazavši da je Turska agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u Srbiji realizovala oko 350 projekata, ambasador Aksoy je naveo da se radi o projektima u više regija ove zemlje, s ciljem pomoći Bošnjacima u Sandžaku, ali i svim drugim građanima širom države.

Ambasador Aksoy je najavio da će restauracija historijske Bajrakli džamije u Beogradu biti završena naredne godine, te kazao da Turska fondacija Maarif u Srbiji djeluje od 2021. godine, a oko 600 učenika pohađaju škole pod njenim okriljem.

"TMV će u narednom periodu otvoriti školu u Novom Pazaru i možemo kazati da se naši odnosi u domenu kulture razvijaju maksimalnom dinamikom", rekao je Aksoy.

Izrazio je zahvalnost Srbiji na više 3,5 miliona eura pomoći upućenoj Turkiye nakon zemljotresa koji su pogodili dijelove zemlje s epicentrom u Kahramanmarašu, 6. februara ove godine.

"Spasilačke ekipe od 51 člana iz Srbije s psom tragačem su u Hatayu ispod ruševina spasile naših troje građana, zbog čega smo im zahvalni", rekao je ambasador Aksoy.

Sve veći broj turista

Još jedan pokazatelj nivoa odnosa dvije zemlje je i broj letova na relaciji Beograd - Istanbul, podsjetio je Aksoy, dodavši da je broj letova Turkish Airlinesa trenutno na sedmičnoj bazi 21, da Air Serbia ima 16, a Pegasus četiri leta.

Turski ambasador u Beogradu je podsjetio i da Air Serbia ima letove iz Kraljeva i Niša za Istanbul, a od 2021. godine uspostavljena je i direktna avionska linija između Beograda i Ankare, čiji je broj vremenom povećan, a ove godine uspostavljen je i direktan let za Izmir, Anadolu Jeta i Air Serbie.

Kao rezultat svega ovoga, kazao je Aksoy, broj turista iz Srbije koji su posjetili Turkiye dosegao je 360 hiljada, što je historijski rekord, dok je broj turskih turista u Srbiji takođe u konstantnom rastu.

"Dok šetate najpoznatijom beogradskom ulicom Knez Mihajlovom, na svakom koraku srećete Turke i čujete turski jezik. To zaista izaziva veliko zadovoljstvo. Najvažniji sporazum potpisan tokom prošlogodišnje posjete predsjednika Erdogana bio je sporazum o putovanjima s ličnom kartom. Sporazum je ratificiran u našoj zemlji, sada čekamo na isto sa srpske strane. Vjerujemo da će ovim sporazumom međusobni broj turista značajno porasti i naše aktivnosti u tom pogledu se nastavljaju", kazao je Aksoy.

Podsjetio je da je primjetno kako je Srbija u velikom razvojnom zamahu.

"Dvije godine sam ovdje i u zemlji su prostim okom vidljive promjene. Nesmanjenom dinamikom se nastavljaju infrastrukturni projekti. Tu su novi putevi, brane, fabrike, zgrade... Srbija je zaista u ozbiljnom razvojnom zamahu i mi pokušavamo biti od pomoći", kazao je Aksoy.

Podsjetivši da je obim trgovinske razmjene Srbije i Turkiye prošle godine iznosio 2,35 milijardi dolara, Aksoy je naveo i da je ciljani obim na srednjoročnom planu, kako su ranije saopćili i predsjednici dvije države, pet milijardi dolara.

Rast investicija

Turske investicije u Srbiji u posljednjih deset godina porasle su sa milion na četiri stotine miliona dolara, a, kako je kazao Aksoy, predstavnici brojnih turskih firmi ga posjećuju kako bi se informisali u vezi s investiranjem.

Navodeći da Srbija investitorima pruža velike prilike, ambasador Aksoy je kazao da se rast investicija ne odnosi samo na Turkiye.

"Prošle godine su direktne strane investicije u Srbiji iznosile 4,4 milijarde eura. To je 66 posto ukupnih direktnih stranih investicija na Balkanu", rekao je Aksoy.

Kazavši da podstiču turske firme na investicije u Srbiji, Aksoy je podsjetio da su u ovoj zemlji prisutne građevinske kompanije Enka i Tasyapi, a ova druga gradi srbijansku dionicu autoputa Beograd - Sarajevo.

"Nastojimo razvijati odnose u svakom pogledu na obostranu korist", zaključio je ambasador Aksoy.

TRT Balkan / agencije