Inače, 10. novembar, Dan sjećanja na Ataturka, danas se prigodnim programima obilježava se i u drugim diplomatskim predstavništvima Turkiye širom svijeta.               Foto: AA

U zgradi Ambasade Republike Turkiye u Sarajevu danas je obilježena 85. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Republike Turkiye.

Ambasador Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, zamjenik ministra obrazovanja Turkiye Omer Faruk Yelkenci, uposlenici ambasade, te brojni predstavnici turskih institucija i organizacija u BiH jutros u 9.05 sati, simbolično u vrijeme kada je Ataturk preminuo, minutom šutnje odali su počast osnivaču Republike, nakon čega je intonirana turska državna himna.

Nakon obraćanja najmlađeg sekretara turske ambasade u Sarajevu Umita Ulvija Turk, prisutnima se kratko obratio ambasador Girgin, ističući kako je danas važno imati na umu činjenicu da historija treba čitati i proučavati na način da se iz nje izvuče poruka.

"Naša Republika osnovana je nakon svjetskog rata. Mi danas svjedočimo rastućim sukobima, ali isto tako i dvostrukih standardima. Dvostruka standardi koje svijet primjenjuje, a koje vidimo u kontekstu Ukrajine i Palestine, tjeraju nas da postumao vrlo pažljivo i na način da izvlačimo pouke iz historije", rekao je Girgin.

Dodao je kako je danas dan kada se sjećaju osnivača moderne Turkiye Kemala Ataturka i njegovih saboraca koji su poližili svoje živote kako bi Turkiye danas bila nezavisna.

Zamjenik ministra obrazovanja Turkiye Omer Faruk Yelkenci naglasio je kako je danas značajan datum kada se prisjećaju Kemala Ataturka i njegovih saboraca.

Naglasio je kako jedna od najvažnijih karakteristika onih koji su utemeljili Republiku Turkiye, kao nastavak Osmanskog Carstva, jeste što su u vremenu rađanja moderne Turkiye, za razliku drugih imperija koje su se borile samo unutar sebe, Ataturk i njegovi saborci vodili borbu protiv cijelog svijeta.

"To je jedan veliki uspjeh i samo zbog toga danas trebamo odati priznanje i iskazati poštovanje", rekao je Yelkenci.

Osvrnuvši se kratko na današnju situaciju u Palestini, Yelkenci je rekao kako je danas nad Palestincima vrši zločin protiv čovječnosti.

"Nadam se da će bol koju danas proživljavaju naša braća u Palestini biti što prije ublaženi", rekao je Yelkenci.

Inače, 10. novembar, Dan sjećanja na Ataturka, danas se prigodnim programima obilježava se i u drugim diplomatskim predstavništvima Turkiye širom svijeta.

Ataturk je rođen 1881. godine u grčkom Solunu, dijelu tadašnjeg Osmanskog carstva. Vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bitki na Canakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu. Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan u Istanbulu u 57. godini.

TRT Balkan / agencije