Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila se je povodom obilježavanja neustavnog Dana bh. entiteta Republike Srpske.      Foto: AA

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom obilježavanja neustavnog Dana bh. entiteta Republike Srpske 9. januara.

"U više svojih presuda, Ustavni sud BiH jasno je istaknuo da je obilježavanje Dana Republike Srpske devetog januara neustavno. Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara. Povezivanje tog obilježavanja s pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je s nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", navela je američka ambasada u Bosni i Hercegovini na društvenim mrežama.

Naveli su da Član III (3) Daytonskog ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH.

"Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", navodi se u saopštenju.

Kako je dalje istaknuto, Sjedinjene Američke Države očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan s proslavom Dana Republike Srpske devetog januara.

"Sjedinjene Države reagovale su i prije na antidejtonsko djelovanje i neće oklijevati da to urade i ubuduće", zaključuje se u saopštenju američke ambasade.

TRT Balkan / agencije