Čvrst stav Ambasade Sjedinjenih Država u BiH.      Foto: AA

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini nazvala je licemjernim to što lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović i Hrvatski narodni sabor (HNS) kritikuju zapaljivu retoriku drugih lidera, dok u istom dahu i sami prijete institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom Bosne i Hercegovine.

“Visoki predstavnik Schmidt dao je strankama šest sedmica da se uključe u dijalog radi rješavanja hitnih pitanja funkcionalnosti i podjele vlasti. Najbolje bi bilo da stranke to vrijeme iskoriste za to, umjesto na antidejtonske prijetnje i razmjenjivanje huškačkih optužbi“, poručili su iz Ambasade SAD-a.

U objavi na Twitter nalogu Ambasada SAD-a poručila je da je pozicija SAD-a po pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine poznata i da ostaje nepromjenjiva.

“Odbacujemo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi Bosni i Hercegovini, uključujući stvaranje trećeg entiteta, I ponavljamo svoju opredijeljenost za BiH kao jednu zemlju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima“, navodi se u objavi.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) je na jučerašnjoj proširenoj sjednici donio niz zaključaka povodom Schmidtovog nametanja Odluke o izmjeni Izbornog zakona u BiH.

“HNS i svi njegovi predstavnici nastavit će svoje djelovanje s ciljem jačanja političkog, gospodarskog, kulturnog i demografskog položaja te zaustavljanja procesa dekonstituiranja hrvatskoga naroda u BiH u skladu sa Zaključcima vanrednog zasjedanja HNS-a od 19. februara 2022., uključujući pokretanje pravnih i političkih procedura u korist institucionalne i teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine u skladu s federalističkim načelima kako bi se osigurala funkcionalnost države i jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH, pogotovo nakon bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u BiH“, navodi se u zaključcima HNS-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon sastanka sa Sanchezom posebno naglasio odlične odnose između dvije države te se zahvalio na podršci da BiH dobije kandidatski status u EU.

"Želim da vas obavijestim da je Sanchez na posljednjoj sjednici Evropskog vijeća 23. juna snažno podržavao kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu i želim mu se ovdje posebno zahvaliti na tome. To je za Bosnu i Hercegovinu jako važno. Kraljevina Španija u drugoj polovini sljedeće godine preuzima predsjedavanje EU-om, i ja se nadam da će Bosna i Hercegovina do tada postati kandidat za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Džaferović.

Dodao je da je španski premijer jasno uputio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Istakao je da se Bosna i Hercegovina ne može vraćati nazad nego samo dodatno unapređivati i dalje izgrađivati institucije u zemlji.

Nakon posjete Sarajevu premijer Sanchez je otputovao u Mostar kako bi se tamo sastao s gradonačelnikom Mariom Kordićem, a tokom posjete planirano je da njih dvojica odaju počast i polože vijenac na spomen-obilježje španskim vojnicima koji su poginuli u BiH od 1992. do 1995. godine kao pripadnici zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR).

Sanchez je u Beogradu u petak počeo balkansku turneju i prvi je španski premijer koji boravi u posjeti Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini, gdje je od 1997. do 1999. bio šef ureda visokog predstavnika Ujedinjenih naroda, sunarodnjaka Carlosa Westendorpa.

AA