Altun je objavio poruku na društvenim mrežama povodom godišnjice genocida u Srebrenici.                Foto: AA

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici i poručio da se danas ne bi dogodio genocid u Gazi da je čovječanstvo uspjelo naučiti lekciju od Srebrenice.

Altun je objavio poruku na društvenim mrežama povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

"Rahmetli Alija Izetbegović je rekao: 'Genocid koji se zaboravi, ponovit će se!' Jedanaesti juli jedna je od najbolnijih stranica moderne historije koja još uvijek nije zatvorena. Bol zbog genocida u Srebrenici, koji je zabilježen kao najveća ljudska tragedija u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i dalje zauzima najdublje mjesto u našim srcima, bez obzira što je prošlo 29 godina", naveo je Altun.

Prema njegovim riječima, tragedije treba da budu pouka za cijelo čovječanstvo. Naglasio je da "u ovim danima kada se genocid u Gazi nastavlja sa svim svojim nasiljem, postoje velike lekcije koje se mogu naučiti od Srebrenice za sve one koji se bore da svijet učine mjestom gdje ljudi mogu živjeti svoj život na način dostojanstven čovjeku".

"U Srebrenici se dogodio genocid pred očima cijelog čovječanstva; štaviše, u području koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile 'sigurnom zonom'. Ratko Mladić, čije je ime ušlo u historiju kao 'bosanski kasapin', u ideološkoj zaslijepljenosti zanemario je glas pameti, zdravog razuma i savjesti, kao i oni koji danas nastavljaju genocid u Gazi. Da je čovječanstvo uspjelo naučiti lekciju od Srebrenice, gdje je ubijeno više od osam hiljada ljudi, uključujući starce i djecu, samo zbog svojeg vjerovanja i identiteta, danas se ne bi dogodio genocid u Gazi."

Podsjetio je da se Rezolucijom o genocidu u Srebrenici, koju je nedavno uz podršku Turkiye usvojila Generalna skupština UN-a, predlaže se da se Srebrenica podučava kao lekcija mladim generacijama u cijelom svijetu.

"Isto tako, odlukom objavljenom s potpisom našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, 11. juli će se u našoj zemlji obilježavati kao 'Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici' kako bismo podijelili bol i osudili genocid i zločine protiv čovječnosti. Nadamo se da će ovaj tragični događaj doprinijeti razvoju ljudske savjesti i svijesti i biti instrument u buđenju gluhih savjesti protiv genocida u Gazi koji se nastavlja pred očima cijelog čovječanstva."

Dodao je da će tijela još 14 žrtava genocida biti pokopana na ceremoniji kolektivne dženaze koja će se održati danas.

"Želim Božiji rahmet kao prvo onima nad kojima je izvršen genocid u Srebrenici, zatim ljudima žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, koji su masakrirani u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine, naše prijateljske i bratske zemlje, prvom predsjedniku nezavisne Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću koji je pokazao cijelom svijetu da i rat ima moral i svim šehidima Bosne i upućujem saučešće njihovim bližnjima", naveo je Altun.

TRT Balkan / agencije