Prema rečima premijera Albanije, planirano je da se na Samitu putem video poruke obrati premijer Kosova Albin Kurti.          Foto: AA

U glavnom gradu Albanije, Tirani, održava se Regionalni samit o planu rasta i konvergencije sa fokusom na integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU), kao i na implementaciju Plana rasta EU za Zapadni Balkan.

Premijer Albanije Edi Rama, kao domaćin Samita, primio je lidere i druge zvaničnike u prostorijama Kongresne palate u Tirani, uključujući premijera Severne Makedonije Talata Xhaferija, predsedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, komesara Evropske unije za proširenje i politiku susedstva Olivera Varhelya i predstavnike raznih međunarodnih institucija i organizacija.

Prema rečima premijera Albanije, planirano je da se na Samitu putem video poruke obrati premijer Kosova Albin Kurti.

U svom govoru na otvaranju samita, Rama je rekao da se današnje okupljanje ima za cilj da se produbi saradnja naroda koji su istomišljenici i žele da se pridruže EU. On je rekao da je Albanija ušla u novu fazu na svom putu ka članstvu u EU.

“Intenzivno novom brzinom preduzimamo neophodne domaće zadatke koji su toliko brojni, usvajamo pravni korpus EU, produbljujemo reforme u svim pravcima i povećavamo našu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima“, rekao je Rama.

Rama je istakao da odlučnost promovisanja unapređenje odnosa u regionu kroz promociju mira, dijaloga i saradnje između zemalja Zapadnog Balkana.

​​​​​​​Komesar Varhelyi je na otvaranju Samita rekao da proces integracije znači da su privrede i društvo Zapadnog Balkana integrisani u Evropsku uniju i da to znači da EU treba da ponudi sve pogodnosti koje ovaj proces donosi.

"Imamo puno poverenje u sve zemlje Zapadnog Balkana da će moći da izvuku korist od ovog plana i koristi koje donosi ovaj plan, koji ima mogućnost da doprinese udvostručavanju ekonomija zemalja Zapadnog Balkana u narednih 10 godina. Da bismo krenuli napred, potrebno nam je da region brzo krene napred, a to znači postizanje rezultata za one reforme koje zapravo čine ovaj plan funkcionalnim“, rekao je Varhelyi i dodao da će plan funkcionisati ako zemlje budu primenjivale pravila Evropske unije.

Samit će takođe pružiti prilike za razmenu mišljenja o evropskoj budućnosti regiona i zajedničkim regionalnim izazovima. Plan EU za zapadni Balkan ima za cilj ekonomski rast regiona, ubrzanje odgovarajućih reformi i ulaganja koja mogu unaprediti proces proširenja EU sa ovim zemljama.

TRT Balkan / agencije