BHRT je Elektroprivredi BiH dostavio prijedlog novog ugovora kojim traži da se RTV taksa uplaćuje na jedinstveni račun BHRT-a.     Foto:AA

Iz BHRT-a podsjećaju da je uspostava finansijski samoodrživog javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine jedan od uslova za punopravno članstvo BiH u Evropskoj uniji. Navode kako se bosanskohercegovački javni servis nalazi u teškoj finansijskoj situaciji zbog kršenja Zakona o javnom RTV sistemu od strane entitetskih emitera o raspodjeli sredstava RTV takse.

Generalni direktor Belmin Karamehmedović rekao je kako je BHRT još od 2005. godine, kada je usvojen Zakon o javnom RTV sistemu u Parlamentu Bosne i Hercegovine, u startu bio neželjeno dijete jer, kako je pojasnio, taj zakon nije ni blizu bio implementiran na način kako je zamišljen i na koncu usvojen u najvišem zakonodavnom tijelu Bosne i Hercegovine.

Karamehmedović je iznio podatke o naplati takse u posljednjih šest godina.

„Kada podvučemo crtu kako su se kretale stvari sa naplatom takse, računica pokazuje da je Radio-televizija Republike Srpske nezakonito zadržala 52,8 miliona KM, a Radio-televizija Federacije BiH 19,83 miliona KM, a da je BHRT u minusu za sav taj period od 72,6 miliona KM“, pojasnio je Karamehmedović, te dodao: „Reći ću samo da, evo, s ovim načinom naplate takse imamo već godinama velike probleme da ljudima se uplate sve obaveze, ljudima koji vrijedno rade svoj posao, za vrlo male plaće."

Navodeći još jedan primjer teškog stanja na BHRT-u, Karamehmedović je rekao kako je zgradi prije dva dana trebao biti ugašen dotok plina zbog dugovanja.

„Nažalost, došli smo do momenta kada to više neće funkcionirati na ovaj način, dok se ne napravi neko od rješenje na državnom nivou“, zaključio je Karamehmedović.

Generalni direktor BHRT-a rekao je kako godinama BHRT ne dobija dio pretplate koji se prikupi na teritoriji Republike Srpske te da je dug dostigao iznos veći od 80 miliona maraka. Po njegovim riječima, problem postoji i kod naplate RTV takse i u Federaciji BiH, jer rukovodstvo FTV-a, kako tvrdi Karamehmedović, "zadržava pripadajući dio takse RTRS-a čime je nezakonito na svoj račun prikupilo i potrošilo 20 miliona maraka, dok BHRT ne dobija ni ono što joj Zakonom pripada".

BHRT je Elektroprivredi BiH dostavio prijedlog novog ugovora kojim traži da se RTV taksa uplaćuje na jedinstveni račun BHRT-a, koja će dalje taj novac raspodjeljivati u skladu sa Zakonom.

Na poštivanje Zakona pozvao je i Upravni odbor BHRT-a, uputivši pismo domaćim vlastima i međunarodnim organizacijama, kako bi ih upozorio da će za tri dana - ukoliko se ne potpiše novi ugovor - BHRT naći u najtežoj dubiozi do sada. Upravni odbor je zaključio da će naredna godina biti krajnje rizična za poslovanje Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Anel Nurković, ispred Upravnog odbora samostalnog sindikata radnika BHRT-a, kazao je kako je podrška BHRT-u uglavnom na riječima te kako konkretnih koraka nema.

„BHRT je isto kao pacijent na respiratoru. Radnici BHRT- su kolateralna šteta maćehinskog odnosa države prema svojoj instituciji. Vrlo bitno je napomenuti da 60 posto radnika ima primanja koja su manja od 800 KM. Ako uzmemo u obzir da je potrošačka korpa u FBiH gotovo 3.000 KM, onda možete shvatiti u kakvom stanju su naši novčanici i kako mi izdržavamo svoje porodice“, poručio je Nurković.

Ukoliko se ne bude riješilo njihovo pitanje, radnici će prekinuti emitovanje programa, zaključeno je na konferenciji za novinare.

TRT Balkan / agencije