Trgovac je, kako se dodaje, u obavezi da vodi evidenciju o vrstama, cijenama i maržama na pojedinačne artikle.     Foto: Getty Images

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore dogovorilo je sa predstavnicima najvećih trgovačkih lanaca višemjesečnu akciju pod nazivom “Stop inflaciji”, koja podrazumijeva formiranje takozvane antiinflacione korpe. To je odgovor na problem rasta cijena osnovnih životnih namirnica i visokih stopa inflacije.

Dogovor je napravljen s trgovačkim lancima Volijem, Mercatorom (marketi IDEA), Lakovićem, Domaćom trgovinom-Aroma i Francom.

Antiinflaciona korpa formirana je na način da sadrži najmanje po jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda.

“Izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda obavlja sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom. Trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad pet odsto, dok je trgovačka marža u veleprodaji takođe limitirana na pet odsto”, navodi se u saopštenju.

Proizvodi koji ulaze u antiiflacionu korpu između ostalog su jaja, sir, jogurt, mlijeko, krompir, pirinač, pasulj, makaroni, piletina, šunka, svinjetina, sardine u ulju, čokolada, kafa, bezalkoholni napitak, sok, konzervirano povrće, hrana za bebe, šamponi za bebe, šamponi, kupke za odrasle.

Trgovac je, kako se dodaje, u obavezi da vodi evidenciju o vrstama, cijenama i maržama na pojedinačne artikle koji ulaze u strukturu antiinflacione korpe i na zahtjev Ministarstva iste dostavi na uvid.

“Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda koji ulaze u sastav antiinflacione kopre, formiraju cijene prema postignutom dogovoru i o tome vode adekvatnu evidenciju, ali trgovac ne može skraćivati listu proizvoda”, rekli su iz Ministarstva.

Trgovac može mijenjati artikle u okviru iste vrste proizvoda u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou.

“Trgovci će artikle obilježavati na poseban način, a Ministarstvo će obezbijediti odgovarajuću promotivnu kampanju trgovaca koji pristupe ovom sistemu snižavanja cijena”, dodaje se u saopštenju.

Opšti uslovi za izbor proizvoda su da artikal ne smije biti pri isteku roka, ne smije imati manjkavosti niti bilo kakva oštećenja, niti smije biti lošijeg kvaliteta od prosječnog kvaliteta proizvoda određene vrste.

TRT Balkan / agencije