Ovim sastankom potvrđena je predanost obje strane unapređenju sektora zdravstva.          Foto: Fena

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, održala je sastanak s direktoricom Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine Natašom Grubešom i njezinom zamjenicom Sabinom Bešlagić. Na sastanku je prezentiran plan rada Agencije za nadolazeće razdoblje, kao i buduće aktivnosti.

Grubeša je, predstavljajući plan rada Agencije, naglasila važnost jačanja kvalitete lijekova i osiguranja širokog izbora za pacijente.

Ministrica Bošnjak se složila sa ovim ciljevima i izrazila potporu nastojanjima Agencije da unaprijedi legislativu i prati trendove i direktive Europske unije.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH planira intenzivan rad tokom 2024. godine, uključujući donošenje niza pravilnika koje odobrava ministar civilnih poslova BiH na preporuku Stručnog savjeta Agencije. Među njima se ističu izmjene i dopune pravilnika vezanih za medicinska sredstva, proizvodnju, označavanje, farmakovigilantnu praksu, te mnoge druge.

Planirano je, također, dostavljanje Vijeću ministara BiH na usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, kao i pravilnika koji regulira plaćanje troškova za obavljanje poslova Agencije, te odluke o esencijalnoj listi lijekova.

Ovim sastankom potvrđena je predanost obje strane unapređenju sektora zdravstva, osiguranju kvalitetnih lijekova za stanovnike BiH, te jačanju suradnje između ministarstva i agencije, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

TRT Balkan / agencije