Abazović se u Podgorici sastao s ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.      Foto: AA

“’Otvoreni Balkan’ je inkluzivan dok god postoji poziv za sve države Balkana. Ako neka zemlja ima bojazan da potpiše neki sporazum, nema nikakvih problema da sačeka”, poručio je u utorak crnogorski premijer Dritan Abazović.

Abazović se u Podgorici sastao s ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju država.

Jedna od tema bila je i regionalna inicijativa “Otvoreni Balkan”.

"Sve što pomaže da se tenzije u regionu umanje je nešto što logično ide u prilog Crnoj Gori. “Otvoreni Balkan” nema nikakav osnivački akt da mi treba da prihvatimo neki specijalni ugovor, pa onda ne možemo možda ni da izađemo bez posljedica. Nije to NATO, ni Evropska unija, to je izraz dobre volje zemlje koja želi da sa svojim susjedima gradi zajedničku budućnost oko određenih tema”, rekao je Abazović.

Ako “Otvoreni Balkan” može malo da pospješi regionalnu saradnju, Crna Gora je tu, rekao je odlazeći premijer Abazović.

"Glava nas neće boljeti što ćemo imati više saradnje u regionu. ‘Otvoreni Balkan’ je inkluzivan dok god postoji poziv za sve zemlje Balkana. Ako neka zemlja ima bojazan da potpiše neki sporazum, nema nikakvih problema da sačeka“, kazao je Abazović.

Naveo je da mu je žao što se vjeruje onima koji imaju "neke druge namjere” da region ne sarađuje i ostane u čeljustima devedesetih.

Osmani je rekao da je ‘Otvoreni Balkan’ jedna od 72 inicijative koje sačinjavaju “samo jedno parče mozaika regionalne saradnje koji bismo da izgradimo”.

Istakao je da je neizbježno da se oslobodi ekonomski potencijal regiona, dodajući da je potrebno eliminisati administrativne prepreke i da region bolje komunicira.

“Specičnost ove inicijative je da je autohtona, da baštini kulturu komunikacije, bez potrebe da nas na to pozivaju iz Bisela i Washingtona. Mislim da nismo testirali našu kulturu komunikacije jedni s drugima, a ova incijativa je razvila tu kulturu, ali ne znamo da li će biti odlučujuća”, kazao je Osmani.

Dodao je da je ta inicijativa legitimna dodajući da je na njima da dokažu da “Otvoreni Balkan” ima dodatnu vrijednost.

“Ako ne pokažemo rezultat, ako bude samo pusta priča, sigurno ne samo da neće doći nove članice nego i one koje su unutra će je napustiti”, kazao je Osmani.

Poručio je da je Berlinski proces kišobran za regionalnu saradnju, oko kojeg orbitiraju ostale inicijative, dodajući svoju specifičnost u zdanju regionalne saradnje.

TRT Balkan / agencije