Ukrajinski lider je također najavio planirane sastanke s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom.       Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je pozvao zapadne partnere da ubrzaju isporuku oružja i daju Kijevu dozvolu za korištenje oružja dugog dometa za napade duboko unutar ruskog teritorija.

Zelenski je stigao u zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj kako bi prisustvovao sastanku Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine, gdje će se o ovim ključnim pitanjima raspravljati.

„Svo oružje iz već najavljenih paketa pomoći mora konačno stići do naših borbenih brigada. A potrebna su nam snažna rješenja 'dugog dometa' od naših partnera,“ rekao je na Telegramu.

Ukrajinski lider je također najavio planirane sastanke s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom i njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistoriusom, nakon čega slijede zasebni razgovori s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Nakon sastanka u Njemačkoj, Zelenski će otputovati u Italiju kako bi učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu Ambrosetti, sastao se s italijanskim poslovnim predstavnicima i održao razgovore s premijerkom Giorgiom Meloni.

TRT Balkan