Obraćanje javnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, sa kojima je razgovarao o pregovorima vođenim u Briselu.     Foto: Tanjug

Vučić je tom prilikom kazao da su predstavnici Srba podržali rukovodstvo Srbije da traga za kompromisnim rješenjem, te dodao da su tražili i dobili garancije da se progon i protjerivanje Srba neće dogoditi.

Istakao je da su mu predstavnici Srba rekli da će, ukoliko se ne prekine sa ovakvim progonom, u narednih mjesec dana doći najprije do napuštanja prištinskih insititucija od strane srpskih političara, a zatim će do kraja septembra institucije napustiti i policajci i sudije i tužioci.

"Neće postojati izbjegličke kolone"

Doći će, ukazuje, do potpune razgradnje briselskog poretka.

"Srbi više ne žele da budu bilo čiji taoci", istakao je Vučić u obraćanju javnosti te naglasio da će Srbi imati punu podršku.

Naglasio je da neće postojati izbjegličke kolone i da će sačuvati Srbe od progona i pogroma.

"Još od 1999. godine sprovodi se permanentni teror nad srpskim stanovništvom. To je rezultiralo progonom više od 200.000 Srba sa Kosova", rekao je Vučić, te poručio da nakon toga traje teška, mukotrpna i jalova borba za opstanak srpskog naroda i Srbije na Kosovu.

Istakao je da su sada na Kosovu odlučni da protjeraju Srbe te da on u tom smislu ima četiri zadatka.

"Prvi, da sačuvamo, mir, sigurnost i bezbjednost. Drugi, morali smo da izbjegnemo osudu da nismo bili dovoljno kompromisni, da nismo došli sa idejama kako do kompromisa da dođe. Treći, morali smo da brinemo o tome da li ćemo biti proglašeni za nekoga ko sprovodi agresiju, uvodi nesigurnost i nestabilnost", rekao je Vučić, te dodao da je četvrti zadatak da se obezbijedi opstanak srpskog naroda na Kosovu.

"Poslije svih prijetnji albanskog rukovodstva zavladao je strah. U skladu sa tim, naše je bilo da danas kažemo ljudima, iako znamo koliko je to danas teško, u uslovima koji više nisu hipotetički, mi nemamo kud, satjerani smo u ćošak i naša ključna poruka je bila: 'Šta god bilo, kako god bilo, izbjegličke kolone neće postojati i sačuvaćemo naš narod i od progona i pogroma'", poručio je Vučić.

Pozvao NATO da obavlja svoj posao

Takođe je pozvao NATO da obavlja svoj posao, obezbijedi mir Srbima na Kosovu da, kako je kazao, ne budu ugroženi od albanske policije.

"Vaše je da obezbijedite da banda ne prelazi Ibar. Za vas su barikade problem, a ne kriminalne odluke", kazao je Vučić u obraćanju javnosti.

Govoreći o pregovorima u Briselu, Vučić je rekao da Priština ima dva cilja, a to su ukidanje države Srbije na Kosovu i Metohiji i protjerivanje Srba.

Beograd je predložio KS tablice koje su statusno neutralne, naveo je srbijanski predsjednik, ali je premijer Kosova Albin Kurti rekao da svi moraju da imaju "RKS table".

"Smisao svega je da šta god mi prihvatali ili ne prihvatali, oni odbijaju sve", kazao je Vučić.

Neuspjeh pregovora u Briselu

Vučić je u Beograd pozvao predstavnike Srba sa Kosova nakon neuspjeha pregovora u Briselu. Vlasti Kosova planiraju da od prvog septembra počne primjena odluke o uklanjanju srbijanskih tablica sa automobila i nevaženju srbijanskih identifikacionih dokumenata.

Vučić je u četvrtak iz Brisela, gdje je učestvovao u razgovorima Beograda i Prištine, poručio da je to bio težak dan za Srbiju i naglasio da će nastaviti da se bori za mir i stabilnost.

Za deset dana Priština će, prema najavama, primijeniti odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, od čega je prvobitno odustala krajem jula.

Na podizanje tenzija reagovala je i misija KFOR, koja je saopštila da duž administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak pojačava prisustvo i patroliranje kako bi se povećala svijest o situaciji. Spremni su, kako su dodali, da intervenišu ukoliko bude potrebno.

TRT Balkan