Predsjednik Srbije izjavio da ne vidi mogućnost pomaka, jer Priština ne želi da razgovara o racionalnim i kompromisnim rešenjima.     Foto: AA

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić komentarisao je situaciju na Kosovu i nedavni sporazum Beograda s Prištinom te izjavio da ne vidi rešenje, jer će Priština svakako 1. septembra početi svoju kampanju da primora Srbe sa Kosova da promene registarske tablice.

"Aljbin Kurti (premijer Kosova, op.a.) je na razgovorima rekao da se nada da će imati velikog uspeha kada je menjanje tablica u pitanju. To je proces koji će da traje. Mi smo suočeni sa tim modelom, i borićemo se“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kube Brunom Eduardom Rodrigesom Pariljom.

Naveo je da ne vidi mogućnost pomaka, jer Priština ne želi da razgovara o racionalnim i kompromisnim rešenjima.

Govoreći o svojoj prethodnoj najavi da Parada ponosa u Beogradu u okviru manifestacije Evroprajd neće biti održana, Vučić je rekao da će odluka Vlade Srbije o neodržavanju Parade ponosa biti poštovana i istakao da, ukoliko je neki skup zabranjen, da će taj skup i biti zabranjen.

Naglasio je da ta manifestacija neće biti održana i da promene odluke neće biti.

Vučić je organizatorima Evroprajda koji su najavili da će se okupiti u dogovoreno vreme uprkos odluci države da se manifestacija odloži, poručio da je stav države da ne postoje bezbednosni uslovi.

Ocenio je da organizatori Evroprajda umesto da razumeju situaciju i biraju drugačije načine da se bore za svoja prava, po svaku cenu nastoje da skup održe.

"Neće biti nikakvih tuča i nikakvih sukoba", istakao je Vučić i napomenuo da će svako ko bude hteo nasilje biti priveden.

Vučić je ocenio da je održavanje Parade ponosa problem sa kojim će se srbijansko društvo suočavati u budućnosti, jer svaka politička opcija ima isključiv stav po tom pitanju.

Kao "tužno" je ocenio to što je nekome ko podržava održavanje Parade ponosa ta manifestacija jednako važna kao Kosovo.

"Normalni ljudi se nadaju da će sama država da se izbori sa njima. Jedni šetaju, teraju kontru drugima. I da ih, sve zajedno pitate šta je tu racionalno, niko ne zna da vam kaže. Imamo bezbroj problema, imamo Kosovo i Metohiju. I onda mi neko kaže da je isto. Tužna je istina ako je to tako", rekao je Vučić.

Pre konferencije za novinare Vučić je ministru spoljnih poslova Kube Parilji uručio Orden srpske zastave prvog stepena, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kube.

TRT Balkan / agencije