Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da je stavilo na crnu listu 32 zaposlenika iz britanskih istraživačkih centara i konsultantskih agencija. /  Foto: Reuters

Na web stranici, Ministarstvo je opisalo trenutni stav Ujedinjenog Kraljevstva prema Rusiji kao "agresivan" i "antiruski", s ciljem da "pobijedi" Moskvu.

Ministarstvo je dodalo da je širenje dezinformacija o Rusiji "ključna komponenta" ove strategije.

"Veliki broj istraživačkih centara, konsultantskih agencija i sličnih organizacija u Velikoj Britaniji igra značajnu ulogu u neprijateljskim naporima Londona. Njihove stručne procjene i preporuke, koje često uključuju miješanje u unutrašnje poslove stranih država, naširoko se koriste u unapređenju antiruske agende 'kolektivnog Zapada'", navodi se u saopštenju.

Prema Ministarstvu, ove organizacije su aktivno uključene u širenje dezinformacija kako bi diskreditovali rusku vladu i "uzaludno pokušavali da stvore uslove za destabilizaciju unutrašnje političke situacije Rusije".

Ministarstvo je takođe saopštilo da se "bave i destruktivnim aktivnostima u zemljama prijateljskim Rusiji, podrivajući njihovu stabilnost i blagostanje, u skladu sa ciljevima koje je London postavio da politički i ekonomski izoluje Moskvu na globalnoj sceni“.

Ministarstvo je istaklo da će se nastaviti proširenje ruske liste kao odgovor na "neprijateljsku politiku" Londona.

TRT Balkan / agencije