Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres stigao je također u srijedu u Kazanj, objavile su lokalne vlasti, dok Ukrajina kritizira taj potez kao pogrešan izbor.        Foto: KyivPost

Kineski predsjednik Xi Jinping, indijski premijer Narendra Modi i drugi svjetski lideri stigli su u utorak u ruski grad Kazanj na samit BRICS-a, bloka zemalja u razvoju, za koji Kremlj želi da postane platforma za suprotstavljanje zapadnom uticaju u globalnim poslovima.

Za ruskog predsjednika Vladimira Putina, trodnevni sastanak također predstavlja priliku da pokaže neuspjeh američkih napora da izoluju Rusiju zbog njihovog djelovanja u Ukrajini.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres stigao je također u srijedu u Kazanj, objavile su lokalne vlasti, dok Ukrajina kritizira taj potez kao pogrešan izbor.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da njegova zemlja "iskreno" želi unaprijediti saradnju s grupom BRICS, te će na samitu prisustvovati kao gost.

Generalni sekretar NATO-a u utorak je pohvalio Turkiye zbog njene "vitalne uloge" na jugoistočnom krilu alijanse i zbog doprinosa koji pruža NATO-u u cjelini, naglašavajući da je pravo Ankare da sarađuje s partnerima unutar BRICS-a njeno suvereno pravo.

"Ne zaboravimo da je Turkiye veoma važan saveznik unutar alijanse. Ima jednu od najbolje opremljenih vojnih snaga u NATO-u. Igra ključnu ulogu u ovom dijelu NATO geografije i pruža mnoge sposobnosti cijeloj alijansi," rekao je Mark Rutte u glavnom gradu Estonije, Talinu.

TRT Balkan