Građani protestuju ispred OHR-a: Nećemo aparthejd, hoćemo građansku državu.     Foto: AA

Blizu 1.000 građana okupilo se danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu u znak nezadovoljstva zbog izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Na protestima koji su organizovale neformalne grupe građana, okupljeni su nosili i transparente na kojima je pisalo: "Ne, Schmidte, nećemo aparthejd, hoćemo suverenu BiH", "Schmidt, ostavka"...

Poručili su da su se okupili zbog građanske države, zbog Bosne i Hercegovine i nepravde i da se ne smije više dozvoliti 1992. godina.

Nihad Aličković, osnivač "AntiDayton pokreta" i jedan od organizatora današnjih protesta, visokom predstavniku je poručio da odustane od svojih namjera.

"Dakle, da povuče svoju odluku koju je nametnuo u izbornoj noći ili ćemo, u slučaju da se ne odluči za to, tražiti od međunarodne zajednice, Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Brisela, Strasbourga, OSCE-a, da se taj čovjek smijeni", rekao je Aličković.

Prema njegovim riječima, tražit će da se s njegovom smjenom povuku i njegove odredbe koje su nanijele štetu.

"Ili povuci nametnuto ili napusti Bosnu i Hercegovinu", poručila je visokom predstavniku u BiH Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Kako je kazala, očito je da je pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.
Mujo Šabanija rekao je da je izašao na proteste, jer se ne slaže s odlukom Christiana Schmidta.
"Hoćemo građansku državu. Ovdje smo da podržimo građansku državu, a ne ovu koju je on napravio", izjavio je Šabanović.

Sanija Durmić je bila među danas okupljenim građanima u Sarajevu.

"Danas smo ovdje u odbrani naše države. Ponovo odjećamo da smo napadnuti. Ovo je napad drugim sredstvima. Ja sam 1992. godine bila u odbrani naše domovine i uvijek ću. Ovo nekako doživljavam kao novi napad, ne mogu reći države Njemačke, ali svakako njenog građanina. Ovo izaziva veliki strah zbog svega što je bilo u bliskoj prošlosti", poručila je Durmić.

Himzo Šabanija želi građansku državu.

"Da se ja pitam, napravio bih državu kakva je bila. Da narod vlada njome, a ne stranci. Oni nam nameću državu kakvu oni hoće. Ova odluka visokog predstavnika je ubistvo za nas. On ide protiv jednog naroda, a zna se protiv koga, protiv muslimana. Zašto izlazimo na izbore ako nemamo pravo glasa", rekao je Šabanija.

Prisutnima se obratio i Mujo Aganović koji je kazao da mirna Bosna i miran Balkan znače i mir u Evropi.

TRT Balkan / agencije