Predstavnike Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća Evropske unije primio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.      Foto: AA

Kako se navodi u saopćenju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji, predstojećim općim izborima u BiH, te nastavku mirovne operacije EUFOR-a “Althea“ i eurointegracijama Bosne i Hercegovine.

Predstavnici PSO-a su istaknuli kako je Evropska unija ozbiljna u vezi s perspektivom integracije BiH i odlučna je dati BiH status kandidata čim rad na ključnim reformama, u skladu s Mišljenjem Komisije, bude napredovao. Naglasili su da Bosna i Hercegovina samo kao jedinstvena i suverena država ima svoje mjesto u Uniji.

Politički i sigurnosni odbor je odgovoran za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije (ZVSP) i za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (ZSOP). Odbor prati međunarodnu situaciju, preporučuje strateške pristupe i političke mogućnosti Vijeću EU, te daje smjernice Vojnom odboru, Grupi za političko-vojna pitanja i Odboru za civilne aspekte upravljanja kriznim situacijama. Odbor također osigurava politički nadzor i stratešku usmjerenost operacija upravljanja kriznim situacijama.

Zato je PSO pozdravio saradnju Bosne i Hercegovine sa EU u ZVSP-u i ZSOP-u, koji su, naglašeno je, dva ključna polja za međusobnu stabilnost i prosperitet i važniji nego ikad u odnosu na rat u Ukrajini, koji su članovi delegacije okarakterizirali kao 'neopravdanu agresiju susjedne Rusije'.

Zbog toga je na sastanku razgovarano o izazovima koje nosi ovaj rat, a koji pogađaju građane BiH. Tako su članovi PSO delegacije istaknuli kako je EU već uvrstio Zapadni Balkan u svoj odgovor na ublažavanje posljedica rata u Ukrajini, uključujući snabdijevanje energijom i hranom.

Potcrtali su kako je usklađivanje ZVSP-a postalo još važnije u procesu evropskih integracija u ovom promijenjenom geopolitičkom okruženju. Zbog toga, EU pozdravlja opredijeljenost sve trojice članova Predsjedništva BiH i drugih bh. ključnih aktera, iz juna ove godine, da BiH nastavi svoje usklađivanje sa ZVSP-om EU.

U tom kontekstu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da se Bosna i Hercegovina uskladila sa svim deklaracijama i izjavama EU na različitim multilateralnim forumima, kao i s paketom restriktivnih mjera uvedenih u februaru i martu ove godine u vezi s ratom u Ukrajini.

Delegaciju PSO-a su činili predstavnici svih 27 država članica Unije, a njima se pridružio i Vojni komitet EU koji je u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, te šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler. Delegaciju je predvodila predsjedavajuća PSO EU Delphine Pronk.

AA