"Neka rezultati izbora doprinesu jačanju demokracije u Bosni i Hercegovini“, rekao je Akkaya.     Foto: AA

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Republike Turkiye (YSK) Muharrem Akkaya predvodi delegaciju te ustanove koja je doputovala u Bosnu i Hercegovinu kako bi posmatrala tok današnjih općih zbora te je kazao da je stekao dojam da je odziv birača dobar i da nema ničeg što bi moglo ugroziti izborni proces.

Akkaya je kazao da je u Sarajevo stigao prije dva dana na poziv predsjednika Centralne izborne komisije BiH Suada Arnautovića i da je delegacija turskog YSK-a danas posjetila Glavni centar za brojanje glasova i neka birališta na Palama.

“Sada evo posjećujemo biračka mjesta u Sarajevu. Ono što sam mogao vidjeti na terenu je da birači u velikom broju glasaju i nismo se susreli ni sa čim što bi moglo ugroziti izborni proces“, kazao je Akkaya.

Ističući kako je prvi put doputovao u posjetu Sarajevu, Akkaya je kazao da uživa u prelijepoj prirodi i zelenilu i da je tu kako bi prenio pozdrave iz Republike Turkiye i poželio da današnji izbori budu od koristi za Bosnu i Hercegovinu, njene stanovnike i demokraciju.

"Neka rezultati izbora doprinesu jačanju demokracije u Bosni i Hercegovini“, rekao je Akkaya i dodao da je s njim u delegaciji i član YSK-a i sudija Vrhovnog suda Kursat Hamurcu.

Ističući kako su ovo veoma važni izbori za Bosnu i Hercegovinu, Akkaya je kazao da su izbori praznici demokracije.

“Željeli smo da na ovaj praznik demokracije budemo uz narod Bosne i Hercegovine i neka ovi izbori proteknu u prazničnoj atmosferi“, rekao je Akkaya.

U Bosni i Hercegovini jutros je otvoreno 5.903 biračkih mjesta na kojima će mogućnost glasanja na općim izborima imati 3.368.666 birača upisanih u Centralni birački spisak. Biračka mjesta će biti otvorena za glasanje od sedam do 19 sati.

TRT Balkan / agencije