Prema Ustavu Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore je ovlašćen i dužan da raspiše izbore za predsjednika Crne Gore najkasnije 120 dana prije isteka mandata predsjednika.     Foto: Reuters

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović donijela je danas odluku o raspisivanju izbora za predsjednika Crne Gore, prema kojoj će se izbori održati 19. marta ove godine.

Prema Ustavu Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore je ovlašten i dužan da raspiše izbore za predsjednika Crne Gore najkasnije 120 dana prije isteka mandata predsjednika.

Aktuelnom predsjedniku Mili Đukanoviću mandat je započeo polaganjem zakletve pred zastupnicima u Skupštini Crne Gore 20. maja 2018. godine, tako da je posljednji dan roka za raspisivanje izbora 19. januar 2023.

U obrazloženju odluke, Đurović je navela da, imajući u vidu da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora za predsjednika Crne Gore ne može proteći manje od 60 dana, niti više od 90 dana, a vodeći računa da su u aprilu 2023. godine veliki vjerski praznici sve tri najbrojnije konfesije u Crnoj Gori, smatrano je da je najprimjerenije i najadekvatnije da termin održavanja izbora bude 19. mart 2023. godine.

"Naime, 9. aprila je vjerski praznik Uskrs pripadnika katoličke vjeroispovijesti, 16. aprila je vjerski praznik Vaskrs pripadnika pravoslavne vjeroispovijesti, a 21, 22. i 23. aprila je vjerski praznik Ramazanski bajram pripadnika islamske vjeroispovijesti. Sva tri vjerska praznika padaju u nedjelju, a to je zakonom propisani dan za održavanje izbora. Također, imajući u vidu mogućnost da nijedan od potencijalnih kandidata na izborima za predsjednika ne pobijedi u prvom krugu, odnosno ne dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali, bilo je neophodno voditi računa o činjenici da se drugi krug izbora održava nakon 14 dana, što opet ne bi bilo primjereno da pada u vrijeme vjerskih praznika, pa je iz tog razloga određen 19. mart, kako bi se u tom slučaju drugi krug izbora održao 2. aprila 2023. godine", navodi se u obrazloženju Đurović.

Na posljednjim izborima za predsjednika Crne Gore koji su održani 15. aprila 2018. godine, pobijedio je lider DPS-a Milo Đukanović, koji je osvojio 53,9 posto glasova.

Kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić osvojio je 33,4 posto glasova, dok je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković osvojila 8,2 posto.

TRT Balkan / agencije