Za predloženu Rezoluciju glasalo je 65 poslanika, nije bilo protiv niti uzdržanih.     Foto: AA

Skupština Kosova je većinom glasova danas usvojila Rezoluciju u vezi s neliberalizacijom viza za građane Kosova od strane Evropske unije, koju je predložila opoziciona Alijansa za budućnost Kosova (AAK).

Za predloženu Rezoluciju glasalo je 65 poslanika, nije bilo protiv niti uzdržanih.

Na početku diskusije, šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri izjavio je da kosovski poslanici treba da jasno iskažu svoj stav o neliberalizaciji viza za građane Kosova, kao što su svoj stav po tom pitanju izrazili Evropski parlament i Evropska komisija.

Tahiri je pročitao tekst pripremljene Rezolucije u kojoj se podseća da je Evropska unija započela sa Kosovom pregovore o liberalizaciji viza januara 2012. godine, dok je Kosovo tražene kriterijume ispunilo 2018. godine.

“Mi, poslanici Skupštine Republike Kosovo obećavamo da ćemo pokrenuti napred sve reforme koje garantuju pravnu državu, incijative protiv korupcije, projekte za zapošljavanje i razvoj, nadgledanje primene zakona, garancije za nezavisne institucije, kao i oštru kontrolu Vlade u odnosu na zaštitu ljudskih prava i sloboda”, naveo je pored ostalog Tahiri.

Poslanica vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Arbresha Kryeziu-Hyseni ocenila je da Kosovo nikada kao danas nije bilo bliže ukidanju viznog režima. Ona je pozvala opoziciju da ostane ujedinjena uz vlast u ovom procesu.

“Mi ne želimo da varamo narod. Nikada nismo dali ni mesec, ni datum, jer smatramo da su varani godinama, ali kao izvršna i zakonodovna vlast vredno radimo da ovaj proces jednom zauvek dobije epilog. Ovde vas pozivam da se svi ujedinimo, pozicija i opozicija, jer ćemo isto profitirati, kao pozicija i kao opozicija, a pre svega kao građani Republike Kosovo”, kazala je ona.

Kryeziu-Hyseni je kazala da je put Kosova ka EU dugoročna obaveza svih, zbog čega je potrebno zadržati dobar i kooperativan duh u ovom procesu.

Poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj kazao je da se za neliberalizaciju viza za Kosovo ne može kriviti samo Evropska unija, već i neke političke ličnosti, koje su danas na čelu države.

“Za ovu veliku nepravdu prema građanima koji su izolovani i ne mogu slobodno da se kreću u zemlje EU, ne možemo kriviti samo EU, jer je poznato i kod nas i u svetu da smo imali zlatnu priliku 2015. i 2016. kada je Kosovo bilo u paketu sa Gruzijom i Ukrajinom za dobijaje vizne liberalizacije, ali svi znaju da su to onemogućile neke političke ličnosti koje su danas na čelu države”, kazao je Zemaj, podsetivši na akcije Samoopredeljenja u kojima je suzavcem u Skupštini sprečavana ratifikacija demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Poslanik opozicione Demokratske partije Kosova Elmi Reqica rekao je da njegova partija podržava evropsku agendu Kosova, ali je naveo da bi i Vlada isto trebala to da podržava. Reqica je dodao da je nakon razgraničenja sa Crnom Gorom, Kosovo ispunilo uslove koje je postavila EU.

Kosovo je, inače, jedina zemlja regiona koja još uvek ima vizni režim sa EU.

TRT Balkan / agencije