Pelosi je istakla značaj pomoći koju je Hrvatska pružila Ukrajini, u vidu prihvata izbjeglica, ali i kao moralna podrška.     Foto: AA

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi sastali su se danas u Zagrebu uoči prvog Parlamentarnog samita Krimske platforme.

Plenković je nakon sastanka rekao da su susret obilježile dvije ključne teme, saradnja SAD-a i Hrvatske u podršci Ukrajini te odnosi između SAD-a i Hrvatske.

"S te strane izrazili smo zadovoljstvo o vrlo pozitivnom, uzlaznom trendu u našim odnosima. Prisjetili smo se činjenice da je Hrvatska ušla u program izuzeća od viza, a Hrvatska je i jedna od prvih zemalja koje su ušle u 'Global entry program'", rekao je Plenković.

Plenković je rekao da Hrvatska cijeni podršku SAD-a kada je riječ o razumijevanju za pitanje jednakosti Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

"Isto tako cijenimo i potporu SAD-a temeljnim ciljevima vanjske politike Republike Hrvatske koji su pred ostvarenjem, a to su i članstvo u europodručju i članstvo u šengenskom prostoru", rekao je Plenković dodajući da oba koraka čine Hrvatsku vanjskopolitički snažnijom, otpornijom i pouzdanijom partnericom u EU-u i saveznicom u NATO-u.

Pelosi je istakla značaj pomoći koju je Hrvatska pružila Ukrajini, u vidu prihvata izbjeglica, ali i kao moralna podrška.

"Hvala Hrvatskoj na saradnji, radi se o vrlo malenoj zemlji koja je, doduše, vrlo značajna u smislu demokracije, mira i vrijednosti, a te vrijednosti proizlaze iz svake rečenice koju izgovori predsjednik Vlade. Iskustvo koje je vaša zemlja imala i u pogledu agresije i razminiranja i traume, to vaše iskustvo može pomoći i Ukrajincima i drugima koji su žrtve ruske agresije. Hvala vam što ste spremni pomoći u tome smislu", rekla je Pelosi i dodala da će nastaviti saradnju za pomoć Ukrajini.

Prema njenim riječima, enegetika je alat koji se koristi kao poluga u ovom ratu.

"Države su prisiljene diverzifikovati svoje snabdijevanje energijom zbog ovog rata. Hrvatska je bila u tome predvodnica, lider. Hvala vam na tome", rekla je Pelosi zahvaljujući na svemu što je Hrvatska dosad napravila za Ukrajinu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o upotrebi iranskih dronova u borbi protiv Ukrajine, Plenković je to osudio rekavši da je "svaka potpora agresiji koju Rusija provodi nad Ukrajinom loš potez".

"Protivimo se svakom tko krši međunarodno pravo", rekao je Plenković i dodao da je ruska agresija upravo to.

Pelosi je rekla da se slaže s Plenkovićem.

"Mislim da Iran čini veliku grešku", rekla je Pelosi napominjući da već neko vrijeme pokušvaju potpisati nuklerni sporazum s Iranom, a oni sada pomažu Rusiji.

TRT Balkan / agencije