Građani Crne Gore biraju vlast na lokalnim izborima     Foto: AA

U ukupno 14 crnogorskih opština danas se održavaju lokalni izbori, gdje će građani birati nove lokalne vlasti. U sedam sati otvorena su birališta za glasanje i biće otvorena do 20 časova.

Izbori se održavaju u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Pljevljima, Rožajama, Budvi, Danilovgradu, Zeti, Tivtu, Plavu, Kolašinu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku. Glasačko pravo na današnjim izborima u 14 opština ima oko 350 hiljada građana.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, najviše glasača je u glavnom gradu Podgorici, 143.523, a najmanje u Šavniku 1.968.

Na izborima u Podgorici učestvuje osam lista. Koalicija "Svi za naš grad" okupila je suverenističke partije (DPS, SD, SDP, BS, LP, Nova ljevica, GI 21.maj, DRP). Na izborima u glavnom gradu učestvuju i Demokratski front, zatim i lista okupljena oko Demokrata (Demokrate-Ujedinjena-Demos), Građanski pokret URA sa partnerima AA i Civis, dok samostalno nastupaju pokret "Evropa sad", Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska lista.

Građani u Šavniku biraju između tri liste, u Zeti četiri, dok je u Plužinama prijavljeno pet lista. Po šest lista je na Žabljaku, u Pljevljima i u Plavu, dok je po sedam izbornih lista prijavljeno u Budvi, Kolašinu i Rožajama. U Tivtu je na glasačkom listiću devet izbornih lista, u Baru deset, dok je najviše izbornih lista u Bijelom Polju, ukupno 11.

TRT Balkan / agencije