Milorad Dodik se sastao sa Vladimirom Putinom     Foto: Twitter/Milorad Dodik

Dodik je istakao kako je predsjednika Rusije informisao o tome da se Christian Schmidt predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, iako o tome nema odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

"Rusija ostaje značajan faktor odlučivanja u Vijeću sigurnosti", rekao je Dodik.
Dodao je i da su razgovarali o važnim infrastrukturnim projektima, među kojima je i gradnja gasovoda u RS-u kao i dvije elektrane, jedna kod Prijedora, druga kod Banje Luke.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da Ruska Federacija cijeni poziciju Republike Srpske koja se protivi uvođenju sankcija Rusiji.

"Nažalost, s obzirom na trenutne bh. uslove, imamo određene poteškoće s pridruživanjem sankcijama, ali znamo vašu poziciju i mnogo je cijenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijat će se, pogotovo s onima koji žele održati ove odnose. A, koliko ja znam, Vi ste jedna od tih osoba", rekao je Putin, prenosi RTRS.

Spomenuo je i misiju EUFOR-a u BiH, kao i njen nastavak.

"Naš prijedlog Rusima bit će da, kada to dođe na dnevni red, glasaju za misiju Althea u mandatu kakav je do sada bio poznat, dakle − bez proširenja", dodao je.

Dodik je rekao da ga je Putin pozvao na novi sastanak u septembru, na kojem će biti razgovarano o realizaciji projekata.

TRT Balkan / agencije