Streptokok A je obično blaga bakterijska infekcija od koje svake godine obole hiljade ljudi.      Foto: Getty Images

Roditelji u Velikoj Britaniji pokušavaju pronaći lijekove za svoju bolesnu djecu usred porasta bakterijskih infekcija i nedostatka antibiotika.

U posljednjih nekoliko sedmica, apoteke u mnogim gradovima u Velikoj Britaniji odbile su kupce koji traže amoksicilin i penicilin – uobičajene antibiotike.

Nestašica se pojavila u vrijeme kada su britanske zdravstvene vlasti od septembra zabilježile 16 smrtnih slučajeva djece mlađe od 15 godina zbog invazivnog soja infekcije streptokoka A.

Streptokok A je obično blaga bakterijska infekcija od koje svake godine obole hiljade ljudi.

Povezuje se s upalom grla (tonzilitisom) i šarlahom. Ali ponekad se razvije u smrtonosnu streptokoknu bolest grupe A (iGAS) ako mikrobi uđu u krvotok.

Ljekari su sa zabrinutošću promatrali kako u ovo doba godine raste broj slučajeva streptokoka A, zbog čega se djeca razbolijevaju ranije od uobičajenog početka infekcije tokom zimske sezone.

Dok vlasti još istražuju razloge, stručnjaci kažu da bi to moglo biti povezano sa izolacijom vezanom uz virus COVID-19.

Za vrijeme ograničenja pandemije, djeca nisu imala mnogo interakcije s drugima, a neka od njih su samo izložena infekcijama protiv kojih nisu razvili jak imunitet.

Zarazna bolest se lako može širiti bliskim kontaktom, kihanjem ili kašljanjem u neposrednoj blizini, zbog čega su vlasti posebno zabrinute za škole u kojima je učenicima dijagnoza postavljena.

„Prema mojim saznanjima, nikad nismo videli ovakav vrhunac u ovo doba godine, barem ne decenijama“, rekla je Shiranee Sriskandan, mikrobiologinja na Imperijal koledžu u Londonu, prošle sedmice za Nature.

Patogeni poput iGAS-a mogu brzo razviti antimikrobnu rezistenciju, za koju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je postala globalni problem zbog povećanja upotrebe antibiotika.

Međutim, britanske vlasti kažu da nisu pronašle nikakve dokaze koji bi ukazivali na bilo kakvu novu vrstu iGAS-a.

Ali britanski roditelji posjećuju brojne apoteke kako bi pronašli lijekove za svoju djecu.

Farmaceuti kažu da im je potrebna opskrba od veletrgovaca i proizvođača lijekova koji su optuženi za podizanje cijena usred straha od streptokoka A.

Osim nestašice, apoteke se žale da su finansijski pogođene jer prodaju antibiotike s popustom, ali Nacionalna zdravstvena služba (NHS), britanska državna zdravstvena ustanova, nadoknađuje djelić cijene lijeka.

Trgovci kažu da su pogrešne poruke vlasti, nakon što su javno objavile da nema nestašice penicilina i amoksicilina, podstakle tenzije u zemlji. Očajni kupci se sukobljavaju s apotekarima - čak pribegavaju nasilju - tražeći pristup ovim lekovima.

David Webb, glavni farmaceutski službenik u NHS-u, rekao je prošle sedmice da ne postoji nedostatak lijekova na nacionalnom nivou.

Neki antibiotici bi "mogli biti u ograničenoj ponudi u određenim veletrgovinama i apotekama" zbog porasta potražnje, rekao je.

Cijene kapsula i oralnih mješavina penicilina i amoksicilina više su se nego udvostručile s 4 na 5 pa na 12 i 18 dolara, navodi The Times.

Generički lijek, amoksicilin (koji se prodaje kao Augmentin u mnogim zemljama) trebao je biti lako dostupan. Umjesto toga, njegova nestašica i visoke cijene doveli su velike farmaceutske kompanije u centar pažnje.

Globalni pad

Posljednjih mjeseci zabilježena je nestašica antibiotika, uključujući amoksicilin, u SAD-u, Francuskoj, Belgiji i Italiji.

Zdravstveni stručnjaci već godinama ističu kako velike farmaceutske kompanije ne ulažu u razvoj nove generacije antibiotika.

Amoksicilin postoji više od 45 godina. Budući da patenti više ne štite lijek, velike kompanije ne vide poticaj za jačanje svoje proizvodnje.

Složeni farmaceutski lanci opskrbe rasprostranjeni u različitim dijelovima svijeta, gdje hemijski sastojci dolaze iz jedne zemlje, a pakovanje se obavlja na drugom mjestu, doprinijeli su zdravstvenoj krizi u Velikoj Britaniji.

Većina svjetskih aktivnih farmaceutskih sastojaka (API), hemijskih spojeva u lijekovima, dolazi iz Kine i Indije. Kina je uvela stroga ograničenja vezana uz COVID-19.

Kontinuirana nestašica antibiotika dovela je ovaj aspekt lanca snabdijevanja u centar pažnje i već se raspravlja o vraćanju proizvodnje u Evropu.

TRT Balkan / agencije