Sayyid je ispričala kako je morala seliti sa svojim mačkama zbog napada snaga Assadovog režima.        Foto: AA

Ibtisem Seyid, 61-godišnja Sirijka u invalidskim kolicima, protjerana iz provincije Idlib na sjeverozapadu Sirije usljed režima Bashara al-Assada, prosjačenjem brine o svom sinu invalidu i 10 mačaka.

Ova majka osmero djece nastanila se u okrugu Jericho na jugu Idliba, nakon što je protjerana sa svog ognjišta kao rezultat Assadovog režima i intenzivnih napada Rusije na mjesto Maaratunnuman na jugu Idliba 2019. godine.

Jednog sina je izgubila u napadima snaga sirijskog režima, ali se trudi se da nastavi svoj život u okruženju rata. Njen drugi sin je doživio moždani udar i prikovan je za krevet.
Iako ima problema s hodanjem zbog dijabetesa, Ibtisem Seyid se brine o svom sinu invalidu i 10 mačaka tako što prosjači u invalidskim kolicima.

Starica hrani mačke, a hranu za njih kupuje novcem koji skupi prosjačenjem.
"Voljela bih da se mogu vratiti kući", kaže u ispovijedi Sirijka.

Sayyid je ispričala kako je morala seliti sa svojim mačkama zbog napada snaga Assadovog režima.

Ona živi u staroj kući u okrugu Jericho na jugu Idliba. Kaže kako se drži u životu uz podršku svojih komšija. “Kada ne mogu da nađem hranu za mačke, dijelim svoju hranu s njima. U danima kada nemam hrane, postim sa svojim mačkama. Zato što ih je Allah povjerio nama, ljudima."

Nakon što su od nje tražili da iseli iz kuće u kojoj živi zbog duga za stanarinu, Seyid je rekla: "Sve što želim je da imam novca kao normalni ljudi, da imam motor na 3 točka, da mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe i otići kod doktora."

Ističući koliko joj nedostaje poginuli sin, Seyid kaže: "Voljela bih da se mogu vratiti svojoj kući. Spremna sam da jedem hljeb i zemlju. Volim mjesto Maarratunnuman. Želim posjetiti mezar svoga sina."

TRT Balkan / agencije