Ukrajina: Ostali bez kuće, a brinu o napuštenim životinjama na ulicama      Foto: AA

Rat u Ukrajini traje već 12. mjesec, a o ratnim golgotama koje narod u toj zemlji proživljava svjetska javnost prati putem medija. Reporterska ekipa Anadolije snimila je na ulicama devastiranog grada Harkiva toplu ljudsku priču o volonterima koji rizikuju i vlastite živote i oskudne količine hrane dijele sa kućnim ljubimcima i životinjama koje su ostale na ulicama.

Rat u Ukrajini počeo je ruskim napadom 24. februara prošle godine, a mnogi mještani su morali napustiti domove na poprištima sukoba i kućne ljubimce i životinje ostaviti na ulicama.

Brojni takvi slučajevi dogodili su se u Harkivu koji je od početka rata bio poprište žestokih sukoba.

Tri odvažne aktivistice obilaze brojne lokalitete gdje ih nestrpljivo čekaju gladne životinje o kojima brinu. AA

Već od prvih sedmica rata pozornost privlače kućni ljubimci koji su na ulicama naselja Sjeverna Saltivka prepušteni sami sebi jer su njihovi vlasnici morali napustiti domove.

U naselju nema vode, plina, struje, grijanja i drugih usluga, mnoge mačke i psi već mjesecima ostaju same i napuštene jer se mnogi mještani još uvijek ne mogu vratiti u domove.

U jednom od ruskih napada izgorjela je i kuća 47-godišnje Olene Tolstosheyne, ali ona sa dvije kćerke i dalje brine o napuštenim životinjama na ulicama.

Tri odvažne aktivistice tako obilaze brojne lokalitete u naselju, gdje ih nestrpljivo čekaju gladne životinje o kojima brinu.

“Kuća nam je u potpunosti izgorjela nakon ruskog napada 1. aprila 2022. godine. Srećom nismo bili u kući kad je pogođena. Morali smo napustiti Harkiv je je situacija postala haotična. Od tada s mužem i kćerkama Olgom i Sofijom živimo u iznajmljenoj kući u ovom selu. Svaki dan idemo u grad na posao i ostat ćemo ovdje još neko vrijeme“, kazala je Tolstosheyna.

Selo u kojem žive nalazi se 30-ak kilometara od Sjeverne Saltivke u kojoj se brinu o životinjama, ali ni to im ne predstavlja problem.

“Moj muž nas doveze autom kada krene na posao i mi tu hranimo životinje tri puta sedmično. Neka mjesta još uvijek nisu očišćena od mina i nije baš ni sigurno da s djecom tu hodam. U početku smo se bojale i uvijek išle istim putem, ali sada već tu ima ljudi koji popravljaju kuće i već smo opuštenije“, rekla je Tolstosheyna.

Hrabra trojka već tačno zna u kojem kvartu ih koje životinje čekaju i svoju misiju ispunjavaju i u danima kada je temperatura zraka minus 15.

“Životinje su pod stresom zbog ranijih granatiranja i s njima se mora pažljivo ophoditi. Želimo da održimo ova slatka bića na životu dok se mještani i njihovi vlasnici ne vrate i ne preuzmu brigu o njima“, naglasila je Tolstosheyna.

TRT Balkan / agencije