“Sarajevo Holiday Market“ je nastao upravo na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegovića.     Foto: Facebook/Sarajevo Holiday Market

U Sarajevu je danas predstavljen projekat "Sarajevo Holiday Market se vraća kući" koji će ove godine brojnim sadržajima i ponudom sigurno obogatiti prazničnu sezonu u bh. prijestolnici.

Nakon deset godina, "Sarajevo Holiday Market" ponovo se održava u Starom Gradu, odnosno na Trg oslobođenja - Alija Izetbegović.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ovim povodom izrazio je zahvalnost svima koji učestvuju u realizaciji ovog projekta.

"Otvaranje Sarajevo Holiday Marketa će biti 15. decembra. Imat ćemo i klizalište na nekih 300 metara kvadratnih, i ono će biti otvoreno do 5. februara, a 'Sarajevo Holiday Market' će trajati do 15. januara naredne godine. Imat ćemo i neke novine sa unificiranim kućicama gdje će naši domaći proizvođači i zanatlije izlagati proizvode", kazao je Hadžibajrić na konferenciji za novinare.

Klizalište čiji generalni sponzor je kompanija BH Telecom bit će besplatno za sve posjetioce. Posjetioci će također moći uživati u bajkovitom selu Djeda Mraza, a prvi put sajamske kućice će biti postavljene u ulici Ferhadija.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić izrazio je zadovoljstvo što su podržali ovaj projekat.

"Drago mi je da će ovakvih i sličnih događaja biti u više opština našeg kantona, što će našu turističku ponudu obogatiti. Mi želimo da ovakvim aktivnostima vratimo na neki način sjaj olimpijskom gradu Sarajevu, posebno u prazničnim danima. Svi smo svjesni toga da je opština Stari Grad muzej na otvorenom i da je to najfrekventniji dio našeg kantona kada su turisti u pitanju. Želimo da se svi koji ovdje dođu osjećaju u prazničnom raspoloženju i odavde ponesu nezaboravne uspomene", rekao je Delić.

Direktor “Sarajevo Holiday Marketa“ Nedim Lipa podsjetio je da je “Sarajevo Holiday Market“ nastao upravo na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegovića.

“Tu smo bili pet godina, onda smo prešli u park Hastahanu. Ovo će biti deseto izdanje 'Sarajevo Holiday Marketa', nakon dvije godine pauze zbog pandemije. Ovo je neki novi početak za 'Sarajevo Holiday Market' koji treba da bude upravo ovdje između Saborne crkve i Katedrale i da svjedoči multietničnosti Sarajeva. Osnova je marketski dio jer nema marketa bez kućica. Tu ćemo posjetiocima da ponudimo raznovrsnu ponudu“, kazao je Lipa.

Partneri projekta "Sarajevo Holiday Market se vraća kući" su ove godine Općina Stari Grad, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i BH Telecom.

TRT Balkan / agencije