Karneval u Notting Hillu, poznat kao najveći evropski ulični festival i koji se održava svake godine krajem avgusta u Londonu.     Foto: Reuters

Karneval u Notting Hillu, poznat kao najveći evropski ulični festival i koji se održava svake godine krajem avgusta u Londonu, glavnom gradu Velike Britanije, ponovo je održan nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije COVID-19).

Desetine hiljada učesnika ispunile su ulice prestoničke četvrti Notting Hill povodom festivala, koji se u zemlji održava od davne 1966. godine.

Na festivalu su učestvovali i brojni turisti iz različitih dijelova svijeta.

Učesnici tokom karnevala paradiraju ulicama grada i najveći je karneval na svijetu, nakon poznatog karnevala u Riju.

Na londonskom karnevalu moguće je okusiti lokalne delicije, kao i one koje dolaze iz inostranstva, te plesati uz živopisne tonove.

Posebnu pažnju privlače učesnici porijeklom sa Kariba koji nose raznobojne i zanimljive kostime, a posjetioci uživaju u karipskoj kuhinji, muzici uživo ili jednostavno druženju.

Tokom karnevala svake godine dođe do ranjavanja, otuđivanja i prodaje veće količine droge.

Ranije su pripadnici londonske policije saopćili kako će svako vozilo koje bude željelo ući u dio gdje se održava karneval biti detaljno pretreseno, te preporučili osobama kojima je zabranjeno učešće da ne dolaze na karneval.

TRT Balkan / agencije