Gnezdo na vrhu svetiljke u selu je dom porodice roda gotovo 20 godina.     Foto: IHA

Stanovnici sela Mertekli u Erzincanu već 20 godina dobrovoljno brinu o rodama koje se gnezde na istom stubu.

Rode, koje svojim dolaskom najavljuju proleće, a svojim odlaskom najavljuju zimu, o kojima se priča čak i u poslovicama i idiomima, krenule su iz Evrope i od februara stižu u Anadoliju.

Seleći se u jatima, rode se u proleće i leto zadržavaju na odgovarajućim mestima koje su same odredile i rađaju svoje bebe. Rode, koje se već 20 godina gnezde na istom mestu u selu Mertekli, i ove godine su se ugnezdile na stubu za struju ispred kuće bivšeg poglavara sela Mehmeta Firata.

Rode, koje su prihvaćene kao vesnici proleća, ponovo su obradovale meštane povratkom u svoja gnezda.

Rode, koje su prihvaćene kao vesnici proleća, ponovo su obradovale seljane povratkom u svoja gnezda.    Foto: IHA Others

Songul Aydin, jedan od stanovnika sela, rekao je: „Ove rode već godinama žive u našem selu. Odlaze zimi i vraćaju se u proleće. Naše odane rode. Mnogo ih volimo”.

Huseyin Firat, jedan od meštana sela, izjavio je da je u regiji u prošlosti bilo mnogo više roda i da se njihov broj smanjio.

Izrazivši da su uznemireni kada rode ne dođu u njihovo selo, Firat je rekao:

“Nažalost, 4 bebe naše rode su umrle za godinu dana saplevši se o svetiljku. Bili smo jako tužni zbog toga. Zaista ih volimo. Nažalost, ostale su samo dvije rode. Trudimo se da se brinemo o njima koliko možemo. Kada se probudim, gledam ih. Poštovanje i odanost roda prema njihovim mladima su veoma veliki. Trudimo se da ih zaštitimo“.

TRT Balkan