McKee je istakla da budućnost Kosova zavisi i od jačanja energetskog sistema, dodavši da će USAID pomoći u diverzifikaciji snabdijevanja električnom energijom. Foto: AA

Pomoćnica administratorice Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj za Evropu i Evroaziju (USAID) Erin E. McKee izjavila je danas da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije, s priznanjem u centru, najbolji način da Kosovo poboljša svoje odnose sa susjednim zemljama.

McKee je nakon sastanka s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani istakla da će USAID biti tu za sve zemlje regiona, za Kosovo i za Srbiju, kako bi se stvorila sredina da mladi svoju budućnost vide u svojim zemljama.

Ona je istakla da budućnost Kosova zavisi i od jačanja energetskog sistema, dodavši da će USAID pomoći u diverzifikaciji snabdijevanja električnom energijom, kako bi se napravila tranzicija ka dekarbonizaciji. Ocijenila je da je od finansijskih ulaganja važnije to što je USAID izgradio partnerstvo s Kosovom, koje će se nastaviti u decenijama koje dolaze.

"USAID će nastaviti da pomaže razvoj fer i nepristrasnog pravosuđa na Kosovu, a s tim u vezi utjecat ćemo na smanjenje nivoa korupcije i jačanje vladavine prava. Također imamo za cilj da pomognemo mladim ljudima da ostvare svoje potencijale, da ostvare svoj zajednički duh, da se uključe, da uđu u radnu snagu i da promijene budućnost koju žele da vide na Kosovu“, naglasila je McKee.

Osmani je kazala da je USAID pomogao Kosovu u raznim oblastima, počevši od vladavine prava i ljudskih prava, preko zdravstva do ekonomskog razvoja.

"USAID je doprinio s više od milijardu dolara jačanju kosovskih institucija, demokratizaciji naše zemlje, izgradnji održive i inkluzivne ekonomije i mnogim drugim oblastima, uključujući i oblast kriminala i korupcije“, naglasila je Osmani.

Navela je da prisustvo USAID-a na Kosovu i posjeta Erin E. McKee nije samo primjer snažnog partnerstva između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država, već pokazuju i činjenicu da Kosovo ostaje zemlja s velikim potencijalom, s talentovanom omladinom, rastućom ekonomijom i naprednom demokratijom.

Pomoćnica administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju, ambasadorica McKee, na Kosovu boravi od 3. do 5. decembra. Tokom boravka na Kosovu sastala se s različitim akterima civilnog društva, privatnog sektora i s mladima.

TRT Balkan / agencije