Iz Bosne i Hercegovine je izvezeno 69,8 miliona litara vode, u vrijednosti 27,9 miliona KM, od čega najviše u zemlje u okruženju.     Foto: Fena
U sedam mjeseci 2022. godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 124,6 miliona litara vode, u vrijednosti 132,2 miliona KM.

Kako je Feni potvrđeno iz Uprave za indirektno oporezivanje, najviše vode uvezeno je iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Istovremeno, iz Bosne i Hercegovine je izvezeno 69,8 miliona litara vode, u vrijednosti 27,9 miliona KM, od čega najviše u zemlje u okruženju. Iako je BiH izuzetno bogata vodom, ovakav trend se redovno objašnjava time da slobodno tržište, konstantna i veoma skupa marketinška kampanja poznatih brendova, distribucija i efikasni kanali prodaje umnogome olakšavaju bolji plasman uvoznih voda na domaćem tržištu. U Vanjskotrgovinskoj komori BiH smatraju da se taj jaz može smanjiti jedino većom zaštitom domaće proizvodnje, u smislu kvalitetnije kontrole prilikom uvoza roba iz susjednih zemalja, povećanom marketinškom kampanjom domaćih brendova i intenzivnijom kupovinom domaćih proizvoda.

TRT Balkan / agencije