Nije poznato kako će nalog za likvidaciju utjecati na kineski finansijski sistem.      Foto: AP

Sud u Hong Kongu naložio je kineskom Evergrandeu, najzaduženijem investitoru za nekretnine na svijetu, da se podvrgne likvidaciji nakon neuspjelog pokušaja restrukturiranja 300 milijardi dolara duga bankama i vlasnicima obveznica, što je podstaklo strah od rastućeg tereta duga Kine.

Sutkinja Linda Chan rekla je u ponedjeljak da je prikladno da sud naredi Evergrandeu da prekine svoje poslovanje s obzirom na "nedostatak napretka kompanije koja iznosi održiv prijedlog restrukturiranja", kao i zbog nesolventnosti Evergrandea.

China Evergrande Group je jedan od najvećih u nizu kineskih developera koji su propali od 2020. godine pod službenim pritiskom da obuzda rastuće dugove koje vladajuća Komunistička partija smatra prijetnjom za usporavanje kineskog ekonomskog rasta.

Ali suzbijanje prekomjernog zaduživanja dovelo je industriju nekretnina u krizu, čineći je kočnicom za ekonomiju, jer su mnogi drugi investitori upali u nevolje, a njihovi problemi su se širili kroz finansijske sisteme u i izvan Kine.

Globalna finansijska tržišta su ranije bila potresena strahom da bi likvidacija Evergrandea mogla izazvati globalne šokove. Ali kineski regulatori kažu da bi se rizici mogli obuzdati. Samo nekoliko milijardi dolara Evergrandeovog duga duguje se stranim kreditorima.

Nejasno je kako će nalog za likvidaciju utjecati na kineski finansijski sistem.

Fergus Saurin, advokat koji zastupa ad hoc grupu povjerilaca, rekao je u ponedjeljak da nije iznenađen ishodom.

"Kompanija nije uspjela da se angažuje s nama. Postojala je historija angažmana u posljednjem trenutku koji nigdje nije otišao", rekao je on.

Saurin je rekao da je njegov tim tokom pregovora radio s dobrom namjerom. Evergrande je "samo sebe može kriviti za raspad", rekao je.

Očekuje se da će sudija dati više razloga za nalog za likvidaciju tokom odvojene sudske sjednice u ponedjeljak poslijepodne.

Izvršni direktor Evergrandea Shawn Siu rekao je za kinesku novinsku kuću 21Jingji da kompanija osjeća "najveće žaljenje" zbog naloga za likvidaciju. Naglasio je da se naredba odnosi samo na jedinicu China Evergrande koja se nalazi u Hong Kongu.

Neizvjestan utjecaj na kopno

Evergrande je prvi put kasnio sa svojim finansijskim obavezama 2021. godine, nešto više od godinu nakon što je Peking obustavio kreditiranje investitora za nekretnine u pokušaju da ohladi nekretninski balon.

Također je nejasno kako će nalog za likvidaciju utjecati na velike operacije Evergrandea u kineskom kopnu. Kao bivša britanska kolonija, Hong Kong djeluje u okviru pravnog sistema koji je odvojen, iako pod sve većim utjecajem Kine.

U nekim slučajevima, kontinentalni sudovi su priznali odluke o stečaju u Hong Kongu, ali analitičari kažu da je Evergrandeov slučaj nešto kao testni slučaj.

Nekretnine su dovele do ekonomskog procvata u Kini, ali su se investitori uveliko zaduživali dok su gradove pretvarali u šume stambenih i poslovnih kula. To je pomoglo da se ukupni dug preduzeća, vlade i stanovništva poveća na ekvivalent od više od 300% godišnje ekonomske proizvodnje, što je neobično visoko za zemlju sa srednjim dohotkom.

Posljedice imovinske krize također su utjecale na kinesku bankarsku industriju u sjeni - institucije koje pružaju finansijske usluge slične bankama, ali djeluju izvan bankarskih propisa, kao što je Zhongzhi Enterprise Group.

TRT Balkan