Gazprom je prošlog ponedjeljka objavio da je odlučio da ne smanjuje protok gasa kroz Ukrajinu u Moldaviju.      Foto: Reuters

Iz moldavske kompanije za prirodni gas Moldovagaz saopšteno je da će kupiti 5,7 miliona kubnih metara prirodnog gasa od ruskog Gazproma za decembar, zbog nestanaka struje u zemlji nakon ruskih napada u Ukrajini.

"JSC Moldovagaz će od sutra kupovati prirodni gas iz dva izvora. PJSC Gazprom će isporučiti 5,7 miliona kubnih metara prema sadašnjem ugovoru i prema odobrenim količinama za decembar", objavio je izvršni direktor Moldovagaza Vadim Čeban na društvenoj mreži Telegram.

On je dodao da će prirodni gas koji je kupila kompanija biti usmjeren lokalnoj energetskoj kompaniji Tiraspoltransgaz za proizvodnju električne energije za potrebe potrošača na obalama Dnjestra.

Čeban je dalje rekao da će kompanija kupiti 3,5 miliona kubnih metara prirodnog gasa od lokalnog snabdjevača Energocom za potrošače na desnoj obali reke Dnjestar.

Gazprom je prošlog ponedjeljka objavio da je odlučio da ne smanjuje protok gasa kroz Ukrajinu u Moldaviju, nakon što je moldavska kompanija za distribuciju gasa završila plaćanje za isporuke u novembru.

Gazprom je istakao redovno kršenje ugovornih obaveza moldavske strane u pogledu plaćanja, dodajući da zadržavaju pravo da smanje ili potpuno obustave isporuke gasa u slučaju kršenja obaveza.

TRT Balkan / agencije